Var i San Sebastian som hastigast för någon vecka sedan för att förbereda för en grupp som kommer dit till sommaren. Visst är det för kort tid med 24 timmar i staden men man hinner med mycket. Något besök på La Concha-stranden blev det dock inte men jag såg på de som badade, flera av invånarna badar faktiskt året runt i den berömda kurorten.

clip_image001

San Sebastian ligger bara 18 km från den franska gränsen och 98 km från Bilbao och har bara 186.000 invånare. Staden blev känd som kurort redan 1887 då drottning Maria Cristina byggde sitt sommarpalats intill stranden La Concha (snäckan). Numera är det många som besöker San Sebastian för andra orsaker än bara för att gå på stranden, hit åker man för att äta riktigt gott och många menar på att staden är vaggan till den fantastiska spanska maten. För de som gillar Michelinkrogar är detta paradiset, här finns totalt 16 restauranger som har stjärnor i Guide Michelin varav 3 har 3 stjärnor! Inte undra på att San Sebastian är världens mest täta stad med flest Michelinkrogar per kvadratmeter! Här är entrén till av de 3-stjärniga och till höger far & dotter Arzak.

clip_image002clip_image003

En annan form för god mat i trevlig miljö är att besöka pintxos-barerna i gamla stan. Leta upp den här gatan (Fermin Calbetón) och man har en garanterat härlig kväll framför sig!

clip_image004clip_image005

Här går man från bar till bar och beställer ett gott glas rödvin och plockar några pintxos från bardisken, det räcker med två per bar annars blir man snabbt mätt och berusad! Barerna är ofta välbesökta då maten håller hög klass samtidigt som det inte är väntetid på bord utan här står man i bardisken och äter och dricker.

clip_image006clip_image007

För dig som är ute efter en semester med god mat & dryck och upplevelser är Baskien ett perfekt resmål! Flyger gör man lättast till Bilbao och därifrån bilar man runt i området. Starta gärna med två dagar i Bilbao och gör ett besök på Guggenheimmuseet och ta gärna några pintxos på Plaza Nueva.

clip_image008clip_image009

Ta dig runt i vindistrikten i närheten, de ligger bara någon timmes körning från Bilbao och har du möjlighet bör du besöka den charmerande lilla byn Laguardia. Svårt att förklara hur det ser ut, måste bara upplevas och en annan upplevelse i närheten är Marques de Riscals hotell och bodega. Se på bilden till vänster, kan det vara samma arkitekt som till Guggenheim??? Den andra bilden är från baren på hotellet.

clip_image010clip_image011

Njut livet, det är det lätt att göra i Spanien!