Förra veckan samlades inte mindre än 150-talet representanter från Nordiska researrangörer, press och turistorganisationer i Andalusien. Syftet var att lyfta fram Andalusien som destination. Vad är Andalusien frågar den normalerfarne Spanienresenären? Jo, samlingsnamnet på de åtta sydligaste fastlandsprovinserna om vi skall krångla till det. Om vi däremot skall använda mer bekanta namn så kanske Costa del Sol, Costa de la Luz, Costa Tropical och Costa Almeria klingar bekant. I korthet skulle man kunna beskriva Andalusien som allround–all year round (har jag myntat en ny pay off måntro?). En överflygning ger en bra överblick. Böljande berg, snövita Sierra Nevada, 650 km kust och typ 1.000.000 golfbanor…

DSC07912 DSC07915 

Efter dagskonferenserna fick vi rundturer till fots i städerna Málaga och Almeria. Kunniga guider och en 1000-årig historia gjorde besöken mycket intressanta. Katedralen och amfiteatern i Málaga är imponerande monument liksom Almerias inbjudande små gränder.

DSC07919 DSC07927DSC07952 DSC07954

Och kongressen då? Jag är helt övertygad om att representanterna från Andalusian Tourism Board och Spanska Turistbyrån i de Nordiska länderna lärde sig lika mycket om nordisk turism som vi lärde oss om Andalusien. På min fråga om deltagarna uppfattade mej som kongressens mest attraktiva och kompetente föredragshållare så räckte de flesta upp handen…

DSC_0999 DSC07950

…eller det kan också varit på frågan hur många som var med i Facebook? Dagen innehöll också workshop med närmare 100 leverantörer från Andalusien. Vår Spanienchef Jörgen var en av de mest populära som folk stod i kö för att träffa! Vi var på glasutställning också. Nja, det var faktiskt avslutningsmiddagen i Almeria där det bjöds på tapas och en utmärkt rodaballo. Flera av de tillresta svenska deltagarna misstog oss för Bröderna Rongedal och ville ha autograf. Jag förstår dem, “cause it takes just a minute to like us” :-)

DSC07982 DSC_1076

Maten är enligt mej 50% av resan. Andalusien bjuder på ett mycket mångsidigt kök där fisk och skaldjur är påtagligt närvarande. Vi tittade naturligtvis även på några tänkbara hotell och lägenheter att tillföra vårt program. Håll ögonen öppna!

DSC08010 DSC08012 DSC08027

Oj, det blev många bilder! Men det krävs för att visualisera en mångsidig resa. Förhoppningsvis har den givit dig kära läsare en liten inblick i en reseproducents arbetsdag, och skapat mer nyfikenhet kring södra Spanien. Vi har massor av boenden i Andalusien, kolla bl a nyheten Costa de la Luz!

Hasta pronto!

 

PS. Tack Tourspain Sverige för arrangemanget! Och tack Rolf på F-resor för ett par av bilderna ovan!