Glittrande, självlysande hav, rosa sjöar, och vattenfall under vatten. Det finns helt magiska platser och fenomen runt om i världen. Vissa är nästan lite för vackra och häftiga för att vara sanna. Kolla själv!

LYSMASKSGROTTORNA, WAITOMO, NYA ZEELAND

Glowworm_cave

Det kanske ser betydligt mer magiskt ut än vad det är när man kliver in i Waitomogrottan i Nya Zeeland. Inne i grottan glittrar nämligen tusentals små “lysdioder”. Tittar man närmare är det massor och åter massor av små lysmaskar som sätter den sagolika prägeln.

SEA OF STARS, VAADO ISLAND, MALDIVERNA

Seaofstars

Dagtid ser det ut som vilket hav som helst, men när mörkret faller förvandlas vattnet vid Vadoo Island på Maldiverna till ett hav av glittrande stjärnor. Nog ser det ut som ren magi, men i själva verket är det glimrande skenet från vattnet självlysande växtplankton.

PAMUKKALE VARMA KÄLLOR, TURKIET

pamukkale

Som turkosblå jacuzzis klättrar de varma källorna längs klippavsatserna i Pamukkale i Turkiet. Det vita landskap som omger dem är varken is eller salt, utan kalksten. De små bassängerna ligger som i terrasser och passar fint för ett dopp.

UNDERVATTENSVATTENFALL, MAURITIUS

undervattensvattenfall

I själva verket handlar det inte om ett “riktigt” vattenfall, utan starka strömmar som drar ner sand och slam.  Det skapar en optisk illusion av att vattnet forsar under ytan, och är ett fenomen som bara går att se uppifrån.

PINK LAKES, AUSTRALIEN

pink_lakes

Vem färgade sjön? De rosa sjöarna i Australien ser onekligen overkliga ut med sitt bubbelgumsrosa vatten. Det har forskats mycket på vad som ger sjöarna denna uppseendeväckande färg och förklaringen tros vara röda och rosa bakterier som trivs i det salta vattnet.

HÖGLÄNDERNA, ISLAND

norrsken

En av de bästa platserna på jorden att se norrsken sägs vara på det isländska höglandet. Det vackra naturfenomen uppstår när solvinden slår emot magnetosfären och elektroner skickas med hög hastighet ner i atmosfären. Det skapar sannerligen helt magiska kreationer på himlavalvet.

PLITVICE LAKES, KROATIEN

splitvice

I Plitvice nationalpark finns sjöar så vackra och unika att de tagit sig in på listan över UNESCO:s världsarv. Floden Korana har format 16 små sjöar som länkas samman med både stora och små vattenfall. Skogen som omger de trollska sjöarna är dessutom en av de äldsta i Europa.