Arkitektoniska mästerverk, livliga marknader, fantastisk mat och massor av kultur. Världsstaden Istanbul är både supermodern och traditionell på samma gång och har seglat upp som ett av världens bästa och mest populära resmål. Unikt för Istanbul är att två världsdelar knyts samman, Asien och Europa, vilket bidrar till Istanbuls unika atmosfär och mångfald.

Har du inte redan upptäckt Istanbuls magi är det hög tid att göra det nu. Låt oss presentera 10 anledningar att åka till Istanbul!


Galata Tower i Istanbul

Det välkända Galata Tower, byggt på 1300-talet.

1. Båttur på Bosporen

I Istanbul möts kontinenterna  Europa och Asien. Ta en båttur på floden Bosporen – från centrala Eminönü på den europeiska sidan kan du åka till Kadiköy på den asiatiska sidan. Stadsdelarna skiljer sig ganska mycket genom att europeiska sidan har all historia medan asiatiska sidan är nyare och mer alldaglig.

På varsin sida om floden Bosporen, möts Europa och Asien.

Två världsdelar möts i Istanbul, på den ena sidan Asien och på den andra Europa.

2. Stora basaren

Fynda och pruta loss i Stora basaren Kapali Carsi som ligger i Gamla staden i Fatihdistriktet. Med över 4000 butiker och 60 gator är det ingen underdrift att du kommer ha svårt att  komma härifrån tomhänt.

Vackra, handmålade skålar på Grand Bazaar i Istanbul.

Grand Bazaar i Istanbul är en färgsprakande mix.

3. Turkiskt hamambad 

Unna dig ett äkta turkiskt hamambad, där det ursprungligen kommer ifrån. Inget går upp emot the real deal i originalmiljö. Här kan vi rekommendera Cagaloglu, ett över 300 år gammalt och mycket vackert turkiskt bad. Badet kostar inte mer än en hundralapp men kommer göra dig avkopplad en lång tid framöver.

4. Historiska sevärdheter

Istanbul är fullt av historiska sevärdheter. Några av de mest kända är Blå Moskén samt kyrkan och numera museet Hagia Sofia, båda imponerande byggnader och symboler för staden. Även det gigantiska Topkapipalatset från 1400-1500-talet är en spännande upplevelse, när det begav sig fungerade palatset som en egen stad med moské, sjukhus, bageri m.m.

Taket på Blå Moskén i Istanbul är klätt av kakelplattor i vackra färger, bland annat blå.

Den blå moskén heter egentligen Sultan Ahmet-moskén, men har fått sitt smeknamn av de många blå kakelplattor som pryder taket.

5. Panoramautsikt över staden

Vem gillar inte en riktigt pampig panoramautsikt? Från ett av de äldsta och mest välbevarade tornen, Galatatornet, får du en imponerande 360-graders panoramautsikt över staden. Inte läge att glömma kameran!

6. De nio Prinsöarna

Ta en båtutflykt till någon av de nio Prinsöarna som är egna oaser med pinjeskogar, stränder och vackra villor. Hit åker Istanbul-borna så fort de behöver andas ut, för här råder ett lugn bortom Istanbuls storstadspuls.

Prinsöarna ligger utanför Istanbul och är lugna och lummiga.

Kontrasten är stor mellan de gröna, lummig och lugna prinsöarna och det livliga Istanbul.

7. Nattliv 

Upplev Istanbuls sjudande heta nattliv.  Längs paradgatan Istiklal hittar du något för alla smaker. I Ortaköy eller Cihangir råder en hipp och ung stämning och det är också här du hittar de allra trendigaste klubbarna och de bästa DJ:sen.

8.  Eminönü-piren

Promenera längs Eminönü-piren som lokalbefolkningen själva brukar göra. Här brukar man se fiskare sitta på rad och på någon av de många fiskerestaurangerna kan du slå dig ner och njuta av goda fiskrätter.

Eminonu-piren med flera båtar.

Nere vid piren är det liv och rörelse bland båtar och restauranger.

9. Frossa i turkisk mat

Njut av fantastiskt god och smakrik mat med mängder av chili, vitlök och färsk örter. Förutom kebab och falafel bör du prova på alla smårätter, meze, piroger samt kött- och grönsaksrätter. En riktig njutning!

10. Kryddbasaren 

Fylld av exotiska intryck kan det vara kul att ta med en kulinarisk smakupplevelse hem. I den färgstarka Kryddbasarens ca 90 butiker kan du hitta kryddor du inte ens visste fanns. Passa gärna på att köpa med till familj och vänner.

Många olika kryddor i flera färger på kryddbasaren i Istanbul.

Kryddor i alla möjliga färger och former på kryddbasaren.


3 hotell för din vistelse i Istanbul
Ramada Istanbul Old City

Ramada Istanbul Old City

Modernt och fint hotell nära Istanbuls historiska centrum. Bara några spårvagnshållplatser bort hittar du sevärdheter som Blå Moskén och Stora basaren. Efter en dags utforskande av stadens alla sevärdheter kan du koppla av i hotellets trevliga SPA med ångbad, bastu och turkiskt bad.


Wyndham Grand Istanbul Levent

Wyndham Grand Istanbul Levent

Lyxigt, femstjärnigt hotell beläget utmed avenyn Buyukdere i det moderna Istanbul, med närhet till flera stora shoppingcenter och bra förbindelser till andra stadsdelar. Hotellet har flera högklassiga restauranger och erbjuder såväl inom- och utomhuspool, som turkiskt bad och en härlig solterrass. Perfekta valet för lite välunnad lyx.


Ramada Istanbul Taksim

Ramada Istanbul Taksim

Trevligt hotell med mycket bra läge i det moderna Istanbul, endast en kort promenad från Taksim-torget. I området finns flera andra hotell, mysiga smågator, restauranger och lokala butiker att utforska. På hotellet njuter du av bekvämligheter som restaurang, gym, inomhuspool och ett turkiskt bad, perfekt efter en dags sightseeing i livliga Istanbul.


 Fler hotell och bra flygpriser till Istanbul hittar du på Sembo