Att göra på Mallorca

När man skall tillbringa en hel månad på ett semesterresmål är det tillrådligt att ha en sk Plan B. Här följer några tips som passar in på resmålet Mallorca.

Liksom konsekvent förkommande i mina blogginlägg avser texten tillhöra bilden ovanför. Allt för att inte förvirra dej kära läsare.

DSC_1434

Plan B: grottor. Mallorca är egentligen som en gigantisk Schweizerost. Ihålig så till den grad att många byar stoltserar med sina egna droppstensgrottor. Några på östkusten och några på västkusten. Vi besökte de som låg i Campanet. Det som är bra när yttertemperaturen närmar sig 40, som i vårt fall, är att dessa grottor erbjuder typ 18 graders svalka året runt. Just den här dagen slogs det värmerekord i flera städer runt ön, så dagens plan B var perfekt!

DSC_1436

Just droppstensgrottor är ju riktigt häftiga ur ett barns perspektiv. Gissa om vi såg många figurer och formationer som liknade ditt och datt. Har du sett Star Wars så fixar du bilden ovan bums?! Är du från Göteborg så ser du förstås en bottenlevande kotlettfisk. Och har du en avvikande fantasi ser du en misslyckat skönhetsopererad Sylvester Stallone i Rambo 12 resa sig i slow motion ur en hink tuggad broccoli. Men då snackar vi ovanligt avvikande…

DSC_1422

Hur många sjöar finns det på Mallis? Inte många. Här är dock den till dels konstgjorda vattenreservoaren Gorg Blau som ligger bland de högsta topparna på ön. Väl värt ett stopp och en promenad när du kommit fram. Här finns såväl bord som eldstäder för picnic.

DSC_1476

Om du besöker öns västkust kommer du obevekligen till Soller. En härlig by med skönt bytorg och fullständigt omöjligt att parkera i mellan 10.00-15.00… Gör då som vi. Fortsätt ner Repicstranden i Puerto de Soller och parkera där. Sen kan du ta den gemytliga lilla spårvagnen upp till Soller och promenera omkring, äta lunch och en enorm hemlagad apelsinglass på torget framför kyrkan.

DSC_1331

Eftersom vi bodde i Deia passerade vi Valldemossa varje gång vi styrde söderut mot Palma. Flera gånger stannade vi till i byn eftersom de hade en något mer välsorterad livsmedelsaffär än Deia. Valldemossa bjuder faktiskt på en del trevliga butiker i övrigt. Mycket konst, hantverk och kläder. Barnen hittade emellertid en guldsmedsaffär som hade licens på att tillverka den “officiella kollektionen” svärd och smycken från Sagan Om Ringen. Så i den affären lämnade vi frekvent in våra barn en halvtimme och gick och tog en “cortado con hielo” (iskaffe) på bytorget runt hörnet.

DSC03372DSC03377

När vi bara ville ha ett kort avbrott i vardagen vid poolen så gick vi den 3km långa promenaden ner till Cala Deia. Den går genom citron- och apelsinlundar, olivterrasser och massor av getter. Hela västkusten vimlar ju av välbesökta vandringsleder, väl underhållna och bra skyltade.

DSC03547

DSC_1481

I Cala Deia väntar dig en härlig upplevelse. Superklart vatten, krabbfiske, hopp från klippor och dagens färskfångade fisk. Som en furstlig belöning efter en varm vandring!

DSC_1487

Vill man skoja till det lite i poolen kan man göra som min vän Martin. Bomben. Där min kära fru halvsover.

Då vill det emellertid till att man har Plan B mycket klar för sig…

Simma lugnt!

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Peter Sjöroos

    Bra skrivet! Jätterolig läsning :)
    Å tack för tipsen…

1 Pingback

  1. Alfonso

Leave a Reply