ScreenHunter_521 Mar. 30 14.31

Jag kan varmt rekommendera en biltur längs Franska Rivieran. Fördelarna är många: sköna rallyvägar, korta avstånd och så vackra vyer att man tappar andan! Fransmännen kör dessutom relativt sansat så till och med jag vågar köra bil här!

Kör gärna hela vägen från citronstaden Menton, via Grace Kelly’s Monaco, genom lilla storstaden Nice, filmfestivalens Cannes, Picassos Antibes, och hela vägen till place-to-be St-Tropez. Ta gärna god tid på er, gör många stopp, det här är ingen resa att stressa igenom, för här finns alldeles för många pärlor på vägen ni inte vill missa.

ScreenHunter_522 Mar. 30 14.34

På vägen mellan Menton och Monaco.  Det är bara att dra ner rutorna och njuta.

ScreenHunter_523 Mar. 30 14.44

Jag rekommenderar att ni hyr en bil av mindre storlek för vägarna är smala och parkeringsrutorna alltid en storlek för små. I värsta fall (eller bästa?) kanske ni snubblar över garage som denna i byn Haut-de-Cagnes? Där ställer man bilen på ett band, ungefär som på en biltvätt, kliver ur, och därefter parkerar bilen helt själv!

ScreenHunter_524 Mar. 30 14.47

Perfekt sätt att parkera tyckte jag. Man behövde varken bli svettig eller döv av parkeringssensorn, vilket annars är lätt hänt i franska parkeringshus. Fiffigt!

Ska man vara trendig ska man till Rivieran under sommaren. Men för alla livsnjutare där ute rekommenderar jag en tur i maj, början av juni eller september. Vädret är varmt och skönt, men mycket mindre trafik, lätt att hitta parkering och man får alltid bord på restaurangerna!

ScreenHunter_525 Mar. 30 14.48

Stanna gärna för en strandlunch på vägen, som här i Cannes. Varför inte en bläckfisksallad & svalkande rosé? I menyn ingår sand mellan tårna och en utsikt man minns länge.

ScreenHunter_526 Mar. 30 14.49

Tips till alla som gillar strandbad: det kan vara ganska dyrt att hyra solstol & parasoll på Rivieran, särskilt på sommaren. Men se dig om, för det finns en hel del fina allmänna stränder, som denna i Cannes, där man kan njuta av livet helt gratis.

ScreenHunter_527 Mar. 30 14.51

Härliga klapperstensstranden i Nice. Den intensiva azur-blå färgen gör att man verkligen förstår varför Rivieran heter Côte d’Azur.

En pärla i närheten av Nice som jag kan rekommendera är Villefranche-sur-Mer. Det som en gång i tiden var en sömnig fiskeby är idag är färgrann pärla vid havet.

ScreenHunter_528 Mar. 30 14.55

Gamla stan i Villefranche är en fröjd att besöka, med sina slingrande gränder och beslutsångestframkallande utbud av restauranger.

ScreenHunter_529 Mar. 30 14.56

ScreenHunter_530 Mar. 30 14.57

Mellan Nice och Cannes ligger Antibes, badorten med förmodligen Europas största ”små”-båtshamn.

ScreenHunter_531 Mar. 30 14.58

I gamla stan i Antibes ligger Picasso-museet, till minne av hans tid i Antibes. När man har varit här är det enkelt att förstå att han blev inspirerad av livet här.

ScreenHunter_532 Mar. 30 14.59

ScreenHunter_533 Mar. 30 15.00

I gamla stan i Antibes finns även en färgrann och livlig provensalsk marknad. Färsk frukt, grönsaker, oliver i fler marinader än man visste fanns, ostar, korvar… ja, listan över delikatesser som här går att provsmaka är lång.

ScreenHunter_534 Mar. 30 15.02

Utöver klassiska badorter finns längs Rivieran även riktigt mysiga små byar, som Èze (ovan) och Ramatuelle (nedan), som ligger på höga kullar där det är mer än mysigt att gå vilse i gränderna.

ScreenHunter_535 Mar. 30 15.02

 

Så hyr en Renault du också och se för dig själv! Bon voyage!