Vi var på Barbados över jul & nyår. Det var första gången för oss, men absolut inte den sista! Vi hittade riktigt bra flygpriser på vår hemsida www.sembo.se. Perfekta flygtider var det också. Vi åkte med SAS till Manchester från Köpenhamn och sedan vidare med Virgin Airlines Jumbojet direkt till Barbados. Servicen på Virgin slår det mesta! På hemvägen hade vi lite kort om tid för byte av flyg på grund av att de ändrat flygtiderna aningen. Vi frågade om vi kunde få sitta lite längre fram i flyget för att komma ut ur flyget så snabbt som möjligt. Vi fick byta direkt till främre delen av flyget med extra benutrymme som bonus. Jag som är två meter lång uppskattade det extra mycket:-)!

Barbdos 2011 404

Vid ankomst till flygplatsen som heter Grantley Adams http://barbados.airport-authority.com/ gick det smidigt och snabbt att komma igenom passkorntrollen. Ingen köer eller onödiga byråkraftiska procedurer! Fram med passet, en immigrations blankett och så ett stort leende av passkontrollanten: Welcome to Barbados! Bajanerna (lokalbefolkningen kallas så) är verkligen ett vänligt folk. De har alltid ett stort leende att bjuda på och man känner sig fullständigt trygg hela tiden! Go Barbados!

DSC_0068

Vi landade ganska sent på kvällen så den första kvällen var det var det bara att äta ngt snabbt och sedan gå och lägga sig. På morgonen gick vi ut på balkongen och hade denna utsikt!! Ibland får man på allvar en känsla av att man bor i fel del av världen….

DSC_0666 DSC_0378

Vi sprang direkt ned på stranden och detta var vad som mötte oss! Det första som slog mig var att sanden inte var det minsta varm! Det var den faktiskt på ingen av alla de stränder som vi provade på under två veckor på ön. En annan sak som överraskade oss, var att det i stort sett aldrig blev för varmt på dagen heller. Ca 28c alla dagar med en behagligt torr havsvind hela tiden. Perfekt klimat!

DSC_0100 DSC_0357

Hotellet vi bodde på heter Accra Beach Hotel. Ett mycket bra hotell som har bra priser. Det är fyra stjärnor så det är inte det billigaste hotellet på ön, men det är bra utan att vara någon extrem lyx. Åker man ända till Barbados är det lika bra att spara tills man kan bo vettigt. De billigare hotellen är många gånger inget man vill bo på. Det verkar vara så att de hotellen som är vid de bästa stränderna är de som är bäst.

Det som är bra på Accra är också att priserna på hotellets två restauranger och barer var ytterst vettiga. Vissa hotell har en irriterande förmåga att ta ut överpriser men Accras prissättning motsvarade utan tvivel resmålets allmänna nivå. Städningen var för övrigt något som är helt utöver det vanliga! Jag har sett många hotell i min yrkeskarriär men aldrig en städning som denna! Massor med kvällsarrangemang, aktivitetsrum, SPA, ett bra gym och ca 17 meter till en perfekt strand! Jag blev helt såld!

Barbdos 2011 414

DSC_0171

Vi hyrde bil i ett par dagar för att utforska ön lite mera. Det kostade ca 1000 kr per dag att hyra ovanstående symaskin:-)…. Reser man som vi i absoluta högsäsong, så skall man se till att boka bil och båtutflykter i förväg. Vi höll nästan på att få panik, då vi insåg att vi nog kanske inte hittar en bil att hyra…Det löste sig till slut men det var många samtal innan vi fick napp. Boka i tid och kör försiktigt – Det är vänstertrafik!

DSC_0101

En av de mera obegripliga saker som vi upplevde under våra två dagar med hyrbil var att vi åkte förbi en gigantisk EU byggnad som hade en massa fina bilar parkerade på utsidan (vid stranden). Min fråga är nu: Vad gör EU med representation på Barbados? Om någon från UD ser denna blogg så vill jag gärna ha ett svar! Hur gör man för att söka jobb här?:-) Alltså EU lön, kontor vid stranden, säkerligen tjänstefolk och ett ganska så lugnt tempo är ju inte helt fel?

Barbdos 2011 406 Barbdos 2011 417

En middag på en lokal enkel restaurang kostar ca 600 sek för en familj med två barn inklusive en öl, ett glas vid och läsk till barnen. Restaurangutbudet är dock inte speciellt stort på ön. Det finns ganska många riktigt högklassiga restauranger men då får man nog räkna med 1000 – 1500 sek för en kväll. Om man är på ön över jul och nyår som vi får man räkna med ganska saftiga priser just dessa två kvällar. ca 2500 kronor för samma familj och kväll. Vi spenderade i medeltal ca 2000 sek per dag och då inkluderar det även lite shopping och kostnader för konsumtion under resedagarna.

Barbdos 2011 413

Lokalbussarna fungerar väldigt bra. Det finns denna form av större kommunala bussar och sedan finns det minibussar som kör ut med vägarna och plockar upp folk. priset är det samma alltid oavsett transportör d v s två Barbados dollar per person och tur oavsett sträcka. Två Barbados dollar morsvarar ca 1 USD. Om man är ovan vid trånga utrymmen, hög musik & ganska så höga hastigheter så skall man hålla sig till de kommunala bussarna:-)

Barbdos 2011 423 DSC_0176

Under av dagarna när vi hade hyrbil så var vi på Crane Beach vilket är en av öns allra bästa stränder. Vi gick dock inte till höger utmed huvudstigen som alla andra utan tog till vänster var ingen annan gick. Detta var vad som mötte oss!

DSC_0531 DSC_0524

En annan dag bokade vi in oss på en katamaranutflykt. Det var svårt att få plats även här med kort varsel, så boka hemifrån om ni vill ut på havet. Dagen på katamaranen var helt fantastisk! Vi bokade med http://www.coolrunningsbarbados.com/ och det var nog det bästa vi gjorde på hela semestern( Tack för rekommendationen Kari). Lagom med folk, riktigt god mat, fantastisk service, kalla drycker inkluderade i priset, simma med vilda stora havsskölpaddor och mycket sol & bad! Pris ca 1 800 sek för två vuxna och två barn.

Barbdos 2011 426

En annan kväll åkte vi till Oistins på fiskmarknad vilket är ett måste om man bor i i närheten.

Barbdos 2011 448

Vi hann också med att åka till Barbados huvudstad Bridgetown. Om man skall vara riktigt ärlig så var det väl kanske inte den stora upplevelsen. Men det fanns ett par varuhus som hade ganska bra shopping. Viktigt att ta med sig passet och flyg nr för att få ca –30% i rabatt på alla priser som alla turister får (taxfree).

DSC_0077 DSC_0287

Från hotellet hade vi gångavstånd till St Lawrence Gap. Här finns en del trevliga restauranger vid havet och en hel del uteställen.

DSC_0630

Den lokala ölen heter….och smakade alldeles utmärkt! Ca 6-8 Barbados dollar för en av dessa beroende på ställe.

DSC_0702

Så här ser de lokala strandbarerna ut. Här kan man äta och svalka sig med en kall dryck billigt och får bra service.

DSC_0713 DSC_0715

Slutligen kan jag konstatera följande. Att dessa avslutningsbilder avspeglar mycket av känslan jag fick med mig från Barbados. Sol & bad och ordentligt med vila! Det blir svårt att jacka upp tempot från Karibisk lunk till “normal” på måndag:-)! Till Barbados åker jag igen!

Lästips: Jag heter Zlatan & Rockstjärnan som gud glömde

Annat tips: Flygplatsen hade bra shopping

Kuriosa: Man checkar in under bar himmel på flygplatsen (vad säger det om vädret:-))!!