Ta bilen till Kroatien och upplev massor på vägen. Bara på rutten ner till Kroatien passerar ni fem av Europas mest fantastiska huvudstäder som alla är väl värda sitt stopp: Berlin, Prag, Wien, Bratislava och Ljubljana. Så våga ge er ut på en bilsemester för maximalt med semesterminnen i bagaget hem!


Vart är vi på väg? Kroatien!

Kroatien

 

Start: Trelleborg-Rostock dagfärja t/r.
Mål: Pula på Istrienhalvön.
Reslängd: 12 nätter, 370 mil.

Starta resan med färja via Trelleborg-Rostock. Lagom till kvällen är ni framme i Leipzig, ett lämpligt stopp efter en dags körning. Körsträcka ca 39 mil.

Färden tar er nästa dag genom underbara Österrike och framåt kvällen når ni Graz som ligger på gränsen till Slovenien. Här finns t.e.x Ibis Graz, ett modernt och bekvämt hotel. Körsträcka ca 70 mil.

Snart framme! Ni susar vidare på fina vägar förbi Italien, genom vackra Slovenien mot gränsen till Kroatien. Veva ner rutan och känn de doftande pinjeträden som klär kullarna – kan man få ett bättre välkomnande? Den sista biten går som en dans. Körstäcka ca 30 mil.

Äntligen framme. Snabb incheckning på något av våra lägenhetshotell i Pula för att sedan ta det hett efterlängtade premiärdoppet i det kristallklara vattnet. Nu väntar en hel vecka med ren och skär njutning.

Packat och klart. Så var det dags att påbörja hemfärden. Idag finns stopp i två huvudstäder på schemat. Starta tidigt så är ni i Ljubljana, Sloveniens huvudstad, lagom till lunch. Vid skymningen når ni sedan Österrikes stolta huvudstad Wien där ni övernattar. Körsträcka ca 59 mil.

Mot nästa huvudstad. Dynamiska Bratislava väntar. Stanna ett par timmar, insup atmosfären och utforska bland annat gamla stan och ta en promenera längs floden Donau. På kvällen är ni i Prag där ni stannar över natten. Körsträcka ca 35 mil.

Ni har tid att bekanta er med historiska Prag. Passa på att äta något från det traditionella tjeckiska köket som t.e.x knödeln med svickova (nötstek i sötsur gräddsås) och drick en god Staropramen därtill. Gott och garanterat mycket mättande. Den sista natten tillbringar ni i Berlin. Dit tar det ca 4 timmar att köra från Prag. Körsträcka ca 35 mil.

Nu har hela ressällskapet fått bekanta sig med fem helt fantastiska europeiska huvudstäder. Dags att påbörja resan hemåt. Den går via färja från Rostock till Trelleborg och kanske kan ett besök i färjans bordershop vara ett trevligt avslut.

1 bilsemester + 5 huvudstäder = perfektion 

Berlin, Tyskland 

berlin

Trendkänsliga Berlin är en stad som kryllar av kreativitet och kultur. Här varvas hippa caféer med trendiga restauranger och inbjudande grönområden perfekta för barnfamiljen. Berlin passar såväl lyxturister som medvetna hipsters med smak för det enkla och rustika. Staden bjuder på flera flotta lyxhotell och Michelin-restauranger men även billigare hostels av mycket hög standard. Och det är kanske just det som är charmen med Berlin – balansen mellan högt och lågt. Berlin är en stad med något för alla, utan att någonsin bli snobbigt eller exkluderande. Förutom uppenbara sevärdheter som Checkpoint Charlie och Alexanderplatz har innerstäderna Prenzlauer Berg, Friedrichshain, Kreuzberg, Neukölln och Schöneberg alla sin unika prägel och en lokal atmosfär väl värd att upplevas.

Prag, Tjeckien

prag

Utnämnd till en av Europas vackraste städer, är Prag en stad rik på historia… och broar. Stadens 17 broar förbinder flodens sidor med varandra, varav den kändaste är den tio meter breda och 516 m långa Karlsbron byggd 1357. Prag är perfekt att utforska till fots, de långa kullerstensprydda gränderna, broarna, traditionella ölhallarna och mäktiga Pragborgen uppe på höjden blandas med finfina konstgallerier och restauranger av världsklass. Eftersom Prag fortfarande är billig att besöka går det att få god mat och dryck till bra priser, något som inte är en nackdel för semesterkassan. Skulle stadens mäktiga arkitektur kännas överväldigande finns det i övrigt gott om grönområden att dra sig tillbaka i. Det sägs nämligen att det finns hela 250 gröna parker i Prag så ingen behöver leta en längre stund.

Wien, Österrike 

wien

Ofta förknippad med Sachertårta, schnitzel, vals och klassisk musik, är Wien en stad med historiska anor och pampiga gamla byggnader. Wiens anrika kvarter är beläget i Innere Stadt med mysiga gator, små butiker och flotta restauranger. Det är även här de flesta betydande byggnader och kulturella platserna finns, t.ex. Hofburg-palatset, Operahuset, Parlamentsbyggnaden och Wiens stadshus. På Stephansplatz ligger även den imponerande domkyrkan Stefansdomen varifrån en, genom att klättra upp för kyrkans 300 trappsteg, kan få en fantastisk utsikt över Wien. Den shoppingsugne bör bege sig till Mariahilferstrasse, Central- och Östeuropas viktigaste shoppinggata med massor av butiker, restauranger och mysiga krogar.

Bratislava, Slovakien

bratislava

Inte långt ifrån Wien ligger Bratislava, en intressant stad som till en början visar upp slitna östeuropeiska husfasader längs med en stor trafikled, och senare öppnar upp till flertalet sevärdheter som Michaelsporten från 1300-talet, gotiska 1300-talsdomen St. Martin och barockpalatset Palffy som idag är konstmuseum. Att Bratislava är en gammal stad med anor och som på flera sätt kan mäta sig med Wien eller Budapest, det är tydligt. Gamla Stan är full med mysiga kaféer, trevliga restauranger och lummiga torg med härligt folkliv. Till kvällen kvällen märks det att Bratislava även är en stor studentstad, med en härligt ung ådra och ett pulserande nattliv för den som är sugen. Överlag är priserna i Bratislava bland Europas lägsta så det går att både bo, äta och dricka gott till en liten peng. Staden är perfekt för såväl ett kortare som lite längre stopp på vägen söderut.

Ljubljana, Slovenien

ljubljana

Idylliska Ljubljana påminner om såväl historiska Prag som trendiga Berlin och miljövänliga Köpenhamn. Här råder en mix av gröna kullar, vindlande gränder, kullerstensgator, lummiga torg och bilfria broar. Stadskärnan är helt fri från trafik och perfekt att utforska på två hjul eller till fots. Floden Ljubljanica flyter stillsamt genom staden och in till medeltida Gamla Stan där det kryllar av små butiker med slovenska produkter och lokala hantverk att ta med hem. Att slå sig ner på en vinbar eller ett kafé längs floden och titta ut över husen i barock- och Jugendstil är rena rama njutningen. För en fantastisk utsikt över staden rekommenderas en tur till Ljubljanas slott som är beläget på en kulle och som nås antingen genom att gå eller åka bergbana.