Tänker du miljövänligt och vill gärna göra ett klokt val när du ska ut och resa?  Att ta bilen till semesterns resmål istället för att flyga är ett bra sätt att göra semestern mer miljövänlig. Genom att vara fyra personer i bilen uppnås en hyfsad klimatsmart nivå och det är dessutom både roligt och otroligt smidigt att kunna ta en avstickare eller övernatta vart ni vill. En bilsemester bjuder in till att se och uppleva massor och ger er många oförglömliga minnen att ta med hem. Läs vår guide till en lyckad och alldeles underbar bilsemester med Kroatien som slutdestination!


 Tips och tricks för en behaglig bilresa

  • Planera väl. Se bilresan som en upplevelse och avsätt gott om tid så att ni undviker att stressa för att hinna fram. Är ni flera i familjen, låt alla komma med förslag på vad de vill uppleva och väl under bilsemestern, rasta ofta och våga svänga av från motorvägen för att ta en glasspaus eller varför inte ett uppfriskande dopp i en inbjudande sjö ni kör förbi.
  • Hitta smultronställen. Även om ni har en slutdestination som lockar att nå, våga ta en avstickare eller övernattning om andan faller på. Bara att svänga av från Autobahn öppnar upp till massor att upptäcka. Tyskland har många mysiga småstäder där ni kan hitta spännande festivaler och attraktioner väl värda att besöka.
  • Packa rätt. Reser ni flera stycken och kanske en hel barnfamilj är det klokt att packa i flera mjuka väskor och kassar stället för bara några få. Genom att packa en väska för övernattningar, en för fika, en för badgrejer, leksaker etc. blir det lättare att komma åt under vägens gång. Låt gärna de mindre barnen få packa en egen liten väska med plats för bra-att-ha-grejer som t.ex. små leksaker, fina stenar, småmynt och pocketböcker.
  • Underhållning i baksätet. Ge barnen en engångskamera att dokumentera resan med utifrån sina alldeles egna perspektiv. Böcker är annars bra underhållning så länge barnen inte lätt blir åksjuka, då kan en ljudbok fungera bättre då blicken istället kan fästas framåt. För mindre barn kan byggleksaker som Lego vara bra.
  • Praktiskt. Förvara bilens alla handlingar inklusive registreringsbevis inne i bilen och se över hem- och bilförsäkring innan avfärd. Till vissa länder behövs även ett Grönt kort vilket enkelt beställs hos ditt försäkringsbolag. Titta också gärna upp vilken säkerhetsutrustning som det kan vara lag på att ha med, länder kan nämligen ha olika krav.

Reseförslag 

Bila till Kroatien

Kristallklart vatten, långa kustremsor, mysiga byar med smala gränder och grönskande nationalparker. Det är inte konstigt varför så många älskar Kroatien. Kanske har du redan besökt landet, kanske har du inte? Kroatien bjuder på en uppsjö av sevärdheter där Istriens genuina kustorter är det som kanske lockar allra mest. Att bila ner till Kroatien går smidigt och väl på plats är det korta avstånd mellan orterna, så räkna med att få se mycket under resans gång!

Vår rekommenderade resrutt till Kroatien och fler destinationer som Italien, Frankrike och Spanien hittar du på sembo.se/bilsemester


Vart att bo i Kroatien

Pula, Istrien

Kontrastrika hamnstaden Pula är vackert belägen längs kusten i södra Istrien och balanserar både storstadskänsla, historiska byggnader och sköna strandbad. Staden brukar beskrivas som en miniatyrform av Rom och är hem åt världens sjätte största amfiteater, ett välbevarat romerskt tempel, en triumfbåge och Heliga Jungfru Marie himmelsfärdskatedral. Pula bjuder också på flera fina klapperstenstränder som alla är mycket rena, med härligt, turkost vatten och såväl klippor som badbryggor att bada ifrån.

Park Plaza Verudela Resort 

park plaza verudela resort

På en lätt sluttning precis ovanför havet i Pula ligger Park Plaza Verudela, en läcker och familjevänlig semesteranläggning med ett stort och härligt poolområde med två havsvattenpooler, separat barnpool, stor solterrass och poolbar. Här bor ni bekvämt i ljusa och välutrustade lägenheter med balkong eller terrass. För den aktive finns ett brett aktivitetsutbud med bland annat tennis, minigolf, goldf, beach-volley, basket- och handbollsplaner.


Rovinj, Istrien

Mysiga kuststaden Rovinj charmar med sina kullerstensklädda gator, smala gränder och välbevarade medeltida byggnader. Att Rovinj tillhört både Italien och Österrike märks inte bara på att gatuskyltarna är på både kroatiska och italienska – även maten är starkt influerad av Italien med en härlig mix av österrikiska och slaviska specialiteter. På torgen varvas traditionella tavernor med restauranger av trendigare slag och gatorna kryllar av ateljéer och butiker. Både inne i stan och längs kusten finns stenstränder och klippor att bada ifrån.

Resort Amarin 

resort amarin

Precis vid havet strax utanför medeltida Rovinj ligger Resort Amarin, en stor och familjevänlig semesterby i lugna och grönskande omgivningar. Det trevliga poolområdet bjuder på tre härliga pooler, poolbar och en stor solterrass. I de färgglada och välutrustade lägenheterna bor ni med hög bekvämlighet och njuter i övrigt av restaurang och aktiviteter som beach-volley, tennis, basket, cykeluthyrning, kayak, segelbåt, jet ski och små motorbåtar.


Vrsar, Istrien

Strax söder om Porec ligger Vrsar, en charmig by med lång historia som verkligen bjuder in till avkoppling och njutning. Likt de andra orterna i Istrien bjuder Vrsar på turkost vatten, slingrande gränder och en genuin atmosfär. På en kulle ovanför marinan reser sig klocktornet stolt och här fås en fantastiskt fin utsikt över hustaken och det glittrande havet. Strandpromenaden ”Riva” är en av de längsta på Istrienhalvön och här är det inte långt till Limfjorden, landets enda riktiga fjord där flera båtturer går till de närliggande kustorterna.

Resort Belvedere 

resort belvedere

Med vacker utsikt över marinan och skärgården ligger Resort Belvedere, en fräsch och välskött semesterby med ett populärt poolområde med barnpool, poolbar och restaurang. Här bor ni i smakfullt inredda lägenheter eller hotellrum med hög komfort. Lägenheterna finns i låga radhus byggda i terrasser ovanför stranden. Dagtid anordnas aktiviter för både vuxna och barn i och kring poolen och till kvällen kan ni njuta av levande musik på dansterrassen.