Oj var ska jag börja… Kalifornien får dig att vilja komma tillbaka om och om igen vilket åtminstone hände mig efter ett besök så blev jag kär i denna helt fantastiska delstat. Här finns så mycket att upptäcka att du aldrig kommer att tröttna och jag kan garantera att du kommer bli starstrucked minst en gång för här strosar alla berömda filmstjärnor, artister och framförallt realitystjärnor omkring. Redan när jag landat på flygplatsen LAX så känner jag mig så förväntansfull att jag knappt står ut! Det känns som att jag har klivit in i en helt ny värld och möts direkt av trevliga och hjälpsamma amerikaner som frågar om jag behöver hjälp att hitta dit jag ska eller hjälp med mitt bagage. Jag nämner att jag är från Sverige och de börjar genast småprata om allt från IKEA till Max Martin för i Kalifornien älskar de svenskar och här bor även en del kända svenskar. Jag fortsätter med taxi till Santa Monica där jag valt att bo och under bilfärden möts jag av solsken, palmträd och strandklädda människor med Starbucks latte i handen.

 

SanDiego_carlsbad-beach-962456_Pixabay_blogg

Los Angeles – Änglarnas stad  

 Los Angeles beskrivs ofta som “The City of Angels” eller drömmarnas stad och ja här råder status men med glädje och glimten i ögat. Jag börjar min färd här i Santa Monica och svänger inom Starbucks och beställer en latte så jag också känner mig som en äkta “Cali girl” som tjejer som är från Kalifornien kallas. Jag tar på mig solglasögonen och fortsätter vidare mot Santa Monica Pier för när du är i Kalifornien måste du besöka dessa fantastiska pirer som finns i princip på varje strand. På Santa Monica Pier finns Pacific Park som är en liten nöjespark med ett pariserhjul och annat kul sedan så finns här även restauranger och souvenirbutiker. Tänk på att när du handlar så betalar du tax för varje vara som slås på i efterhand så du inte blir förvånad över att priset blir annorlunda när du ska betala. I närheten ligger populära Venice Beach som känns perfekt för en strandpromenad och medan jag promenerar så möter jag människor på cykel eller rullskridskor, surfare med surfbrädan under armen och chica hundägare. Eller rättare sagt chica hundar för här är hunden en viktig accessoar och gärna en liten chihuahua klädd i en fin outfit. Jag möter en man som är ute med sin lilla hund och jag råkar säga högt att “oj hunden har små röda skor på sig” varpå mannen svarar glatt “ja det har han” och jag kom på mig själv att här bor ju många svenskar.

Det är enkelt att ta sig fram i Kalifornien antingen med taxi eller med bussarna “Big Blue Bus” och ja det är stora blå bussar och därav det fyndiga namnet. Annars kan du alltid hyra en egen bil och ta en roadtrip som är väldigt populärt här och du kan få hyra exempelvis en Mustang till bra pris. För bra shopping ska du besöka Third Street Promenade, den stora shoppinggatan med butiker som Kitson, Urban Outfitters, Victorias Secret, Forever 21, Adidas och övriga kända butiker för alla smaker och åldrar. Ett annat bra shoppingtips är The Grove som inte bara har bra butiker utan är väldigt fint att promenera runt omkring i och ett måste är att besöka The Cheesecake Factory som erbjuder cheesecake i världsklass. Vidare mot Hollywood som du inte får missa när du är i LA och medan jag promenerar tittar jag ner i marken och upptäcker alla stjärnor i gatan och vips så går jag mitt på Hall of Fame. Den berömda Hollywoodskylten går inte att undgå som ståtligt syns uppe i bergen och jag upptäcker den stora röda mattan som är utrullad på gatan vilket innebär att jag har hamnat mitt i en filmpremiär som hålls med jämna mellanrum i Hollywood och med bara ett par meters avstånd ser jag både Scarlett Johansson och Alexander Skarsgård.

SantaMonica_shutterstock_77132170_blogg 

 Ett annat känt område i LA är såklart Beverly Hills med gator och kvarter av stjärnstatus där många filmer och TV-serier har spelats in så som Pretty Woman och Beverly Hills 90210. Promenera runt bland kändisars hus och shoppa på Rodeo Drive! Ett tips är om du hyr en bil att köra på Highway 1 längs kusten till bland annat Laguna Beach, Malibu, Newport Beach och San Diego. Är du sugen på en maximal dag fylld av nöje ska du besöka nöjesparken Universal Studios och vill du njuta av vacker utsikt och natur ska du ta en hikingtur på Runyon Canyon. I Los Angeles kan verkligen allt hända och den ena dagen är inte den andra lik!

 

Vackra vyer i San Francisco och vinprovning i Sonoma

Om du börjar bli mätt på kändistäta stråk, strandliv och cheesecake är San Francisco en fantastiskt fin stad med sina berömda vägar som går upp och ned åt alla håll och kanter. Vart jag än går ser jag vackra hus med färgglada fasader och de kända kabelspårvagnarna som glider fram längs vägarna. En vistelse i San Francisco är inte fullbordad förrän du besökt den röda Golden Gate bron och vilken vacker vy det är, speciellt i solnedgången! Vill du uppleva historia och en aning spänning ska du ta dig ut till ön Alcatraz som tidigare var världens mest rymningssäkra fängelse och som nu har blivit en populär turistattraktion. Hit anordnas turer så du behöver inte oroa dig att du ska ta dig ut till ön på egen hand.

 san franciscoSanFrancisco_shutterstock_8527795_blogg

För den vinintresserade kan jag rekommendera att åka till vackra Sonoma County med fantastiska vingårdar och vinprovningar. Vyerna här är så vackra med böljande kullar, ringlande vinrankor och charmiga vingårdar. Det finns hur många små charmiga vingårdar som helst här, närmare fler än 250 stycken så att välja vilken är inte det lättaste. Jag kan tipsa om några vingårdar som alla ligger norr om Sonoma County och en av dem är Alexander Valley för dig som gillar viner som Cabernet och Merlot. Mitt andra tips är Russian Rivers som har druvor som Pinot Noir och Chardonnay och det tredje tipset är Dry Creek Valley som tillverkar viner som Zinfandel och Sauvignon Blanc. Så här finns något för alla beroende på vad du gillar för smaker och självklart kan du provsmaka vinerna på varje vingård genom vinprovningar som ägarna gärna bjuder in till. Ta dock inte för många glas för då lär du inte kunna lyssna på den fantastiska historien bakom vinerna som ägarna gärna delar med sig av. Längs vägarna mellan vingårdarna möts jag av trevliga bönder utmed vägkanterna som säljer allt från jordgubbar, plommon, körsbär till små träskyltar från sina pickupbilar. Mer lantlig känsla än så kan du knappast uppnå i Kalifornien!

CaliforniaVineyard-1938925_Pixabay_blogg

Låter Kalifornien som ett resmål du skulle vilja åka till och få uppleva allt detta och mer därtill? Vi på Sembo hjälper dig gärna med att hitta det bästa hotellet, flyget och även möjligen hyrbilen så att du kan börja se fram emot en resa till oändliga Kalifornien. Jag kan garantera dig att har du väl besökt Kalifornien en gång så kommer du vilja åka tillbaka till denna fantastiska delstat. 

 Varmt välkommen att kontakta oss på Sembo!