Det är något visst med Toscana

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Många åker till Italien för att sola och bada, vilket är helt naturligt och förståeligt. Här finns allt från kilometerlånga breda sandstränder till charmiga små badvikar.  Men som vi alla vet har Italien så mycket mer att erbjuda. Varför inte kombinera sol och bad med vackra vyer, historiska städer och ett för själen avkopplande lugn.

Lockar detta då ska du åka till en av Italiens mest kända och vackraste regioner, Toscana. Det fina med Toscana är att här, förutom ett helt underbart landskap, även finns en skön kustremsa.  Och du kan åka hit nästan året om.

Många är lite osäkra på vart i Toscana de ska åka. Och jag håller med om att det kan vara lite svårt att välja då landskapet varierar och det finns så mycket att se och uppleva.

70807[1]

Florens bjuder på fantastisk arkitektur och pampiga byggnader.

En uppsjö av historiska städer

De flesta som befinner sig i Toscana vill inte missa Florens. Och det bör man heller inte göra. Florens är en vacker stad med fantastiska byggnader, bra shopping och sköna uteserveringar. Men det finns så otroligt många fler städer och byar jag tycker du ska besöka.

Volterra (Pisaprovinsen), med sin forntida etruskisk historia, är en underbar liten stad, uppe på en höjd, med trånga gränder och fantastisk vy över det vackra landskapet. Medeltida San Gimignano (Sienaprovinsen), som också ligger på en kulle, är omgärdad av murar och dess historiska centrum är med på Unescos världsarvlista.

Greve in Chianti (Florensprovinsen), som från början bara hette Greve fick namnet Chianti då det ligger just i vindistriktet Chianti. Denna mysiga lilla stad har ett perfekt läge och passar dig bra som vill kombinera Florens med gastronomi och vin. Och så har vi Pisa och Siena förstås. Två världskända städer som lockar tusentals turister varje år. Dessa bara för att nämna några.

70818[1]

Här i Volterra tar man sig tid till att diskutera dagens händelser.

70805[1]

I Vinci kan du besöka Leonardo Da Vincis födelsehem.

Vyer som berör

Toscana har tio spännande provinser, alla med varierande natur. Jag skulle vilja presentera tre (mina favoriter) av dessa.

Pisaprovinsen bjuder både på ett skönt landskap med gröna kullar och en härlig kust med många fina badmöjligheter. Utflyktsmöjligheterna är många och du bör inte missa de charmiga byarna Calci, Buti och Vinci (för att nämna några) och staden Lucca givetvis.

Florensprovinsen passar dig som vill besöka den fantastiska kulturstaden Florens och shoppa väskor, skinnjackor och skor. Men passar även dig som gillar att frossa i goda viner. Du har ett skogigt landskap i norr, då du befinner dig vid foten av Apenninerna och söderut ligger det vackra Chiantidistriktet som gränsar mot Sienaprovinsen.

Sienaprovinsen, med dalen Val d`Orcia, är en helt magisk plats med härliga färgkombinationer. Detta stora böljande landskap varierar i allt från intensivt gröna kullar till tegar med mörk lera och gula sädesfält. Detta mot en blå himmel. Otroligt vackert! Det är inte konstigt att det är just detta som representerar Toscana på många posters och vykort. Provinsen är också känd för viner som Vino Nobile di Montepulciano och Brunello di Montalcino. Dessutom har du här många genuina byar att besöka, Pienza, Montepulciano, Montalcino,Radicòfani och Castiglione d’Orcia, för att nämna några.

79391[1]

Pisaprovinsen

17179[1]

Florensprovinsen

77592[1]

Sienaprovinsen

27525[1]

Sienaprovinsen

Och så maten förstås

Även i Toscana lagar man maten med kärlek  och omtanke. Rätterna varierar givetvis beroende på var du befinner dig men det är lika gott överallt. Är du ute vid kusten är det av naturliga skäl mycket fisk och skaldjur på menyn. Men drar du dig längre inåt landet förändras det ganska mycket.

Förutom goda pastarätter är det kött som gäller och det är mycket vilt på menyn. Olika ostar och bönor bör inte heller fattas på tallriken. Brödet är viktigt och det doppas gärna i olivolja och salt. Ej att förglömma crostini och bruschetta med olika smaker som är en självklarhet före maten.

Glöm inte att köpa toskanska viner och olivolja med dig hem!

DSC_1992

Maten i Toscana är fantastisk god.

Välj det boende som passar dig bäst

Det sköna med Toscana är att du har stora valmöjligheter var och hur du vill bo. Du kan bo inne i centrum men även på landet. Du kan välja att bo på hotell eller i  lägenhet. Du kan även bo i separat hus med egen pool. Om du däremot väljer att bo på en vingård har du förutom själva boendet också oftast möjlighet till vinprovning. Och de flesta gårdar säljer sitt eget vin, olivolja, honung och marmelad. Dessutom ordnar vissa gårdar (en dag i veckan) gemensam fest med något gott att äta och dricka.

88545[1]

I Greve in Chianti ligger denna gamla pastafabrik, Antico Pastificio. Här finns skön trädgård, pool och du bor i trevliga lägenheter.

40129[2]

Strax norr om Florens ligger denna fantastiska vingård, Fattoria il Lago.

Benvenuti in Toscana!

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Inger Frykman

    Åååå jag dreglar över dina bilder och din text. För många år sedan hyrde vi ett hus i en by som heter Terricciola genom SEMBo. Till detta hus har vi återvänt i över 10 års tid både höst och vår. Numera känner vi ägare och bybor mycket väl och har fått många nya vänner. Håller helt med om dina tips. Volterra med sin alabaster tar det högst en halvtimme och Firenze, staden i mitt hjärta. Men det finns många platser att resa till Glöm inte Cararra med sina marmorgruvor som fungerar fortfarande sen Michelangelo åkte dit och köpte blocket som han sedan mejslade fram David ur. Å tänk när det blir oktober och man får åka ner och plocka oliver men framförallt åka hem med 2 dagar gammal olivolja……

1 Pingback

  1. Ruben

Leave a Reply