…vore väl som att svära i kyrkan. Att dricka Irlands nationaldryck i självaste Tuborgland, ve och fasa! Så därför handlar den här lätt-bloggen naturligtvis om Guinness World Records. En av stadens många sevärdheter. När du har vägarna förbi Köpenhamn med familjen så kan jag glatt rekommendera ett besök. Jag tog med mina två söner 8 + 10 år gamla.

GWR ligger bekvämt på Ströget. Kommer du med bil finns det flera parkeringshus i närheten. Det är omöjligt att missa 2.72 Robert Wadlow som välkomnar dej vid entrén.

DSC04128

Det är egentligt två “attraktioner” i en. Du kan köpa entré till endast GWR men vägg-i-vägg ligger även Exploratoriet som du kan inkludera för några extra tior.

DSC04130

Ja, här kan man ju som Barcelonafan undra vad som är så speciellt med Real Madrid?

DSC04133

Världens tyngsta man fick vi i alla fall träffa. Han bjöd in på tårtkalas men eftersom han inte kunde nå bordet fick Tim servera kaffet.

DSC04136

Erik 1.36, på dagen exakt hälften så lång, poserade med Robert 2.72.

DSC04138

Från en uttjänt dragster kan man koncentrerat följa ett lopp på storbildsskärm.

Det finns många fysiska rekordförsök du kan göra under besöket, som hela tiden refererar till de gällande rekorden. Testa din reaktion, slå hårdast, cykla snabbast m.m. Som gammal trumslagare kunde jag naturligtvis inte motstå frestelsen att utmana världsrekordet 1500 slag (med 2 trumstockar) på en trumma under 1 minut. Det gick sådär…

DSC04140

Så har vi själva Skrotnisse. Mannen som bl a har käkat 18 cyklar. Mmm… frukost = två rostade bromsskivor med ägg och kaviar. Fredagsmys = pedaltacos med riven innerslang. Nyårsmiddag = en välhängd 21-växlad Monark med insprängt kedjefett och ugnsrostad damsadel med smörslungade tyska aluminiumekrar. Och ekfatslagrad bromsolja på det, så man blir rejält på baklyset…

Nåja, om någon skulle få för sig att prova så verkar det som att ketchup är en viktig smaksättare. Och järnbrist lär ju i alla fall inte bli dödsorsaken.

DSC04144

Det intilliggande Exploratoriet, som är ganska litet, är mer av en skräckkammare. Ljud-, ljus och rörelseeffekter från inlåsta gamla sönderfallna figurer och lidandet i elektriska stolen dominerar. Visst är det spännande och lite pirrigt för de små. Men det har inget med Guinness World Records att göra. Och du kan som sagt välja bort den entrébiljetten.

DSC04146

Det kanske mest uppseendeväckande rekordet är i gränden utanför museet. Hur många fimpar kan man trycka ner i en Dansk askkoppLer

Nåja. Skämt och sido. Planerar du en tur med familjen i Köpenhamn, och har nån timme över, så är detta ett alternativ. Mamma får botanisera fritt i stadens mångsidiga shoppingutbud medan pappa och barn går på GWR – för jag kan ärligt medge att det är lite “grabbigt”.

Dessutom är ju Köpenhamn en alldeles särdeles dejlig storstad. Oavsett GWR eller inte så är den kungliga danska huvudstaden alltid värd ett besök.

Hvergang!