En matresa i sommar? Jag vet vart!

Då kan jag varmt rekommendera norra Spanien, närmare bestämt Baskien och ännu närmare bestämt Bilbao & San Sebastian. Det finns ingenstans i världen (ja, nu sticker jag ut hakan fett…) där koncentrationen av högnivågastronomi finner sin jämlike. Eftersom jag skriver detta strax innan lunch gör jag mej själv en otjänst. Att skriva på fastande mage är ett problem i sig, att dessutom skriva om mat i kombination med mina bilder nedan är ett konststycke – i den bemärkelsen att jag sitter i Helsingborg och inte kommer att kunna tillfredställa den lunch som hjärnan nu målar upp…

Nåväl. I Baskien äter man Pintxos. Överallt. Alltid. Dygnet runt. Alltså vad vi i normala fall skulle kunna översätta till Tapas. Smårätter som serveras på en brödbit och hålls på plats med en tandpetare. Därefter betalar du typ 1€ per tandpetare. Till det gärna ett glas vin eller barens egen knastertorra hembryggda cider.

bilder 034 bilder 030 bilder 032 bilder 033

Och är man i norra Spanien så är man inte mer än någon timme från Rioja. Och då måste man naturligtvis dit. Jag besökte en av många bodegor och lät mej imponeras över de ändlösa böljande fälten av vinstockar i perfekta rader. Och de ändlösa korridorerna av böljande ekfat och dammiga flaskor innehållandes alldeles magiska viner.

bilder 057 bilder 047 bilder 072 Bild 028

En kväll var det (liksom de andra…) dags för lite Pintxos. Det var faktiskt samma kväll som Springsteen spelade på Stockholm Stadion. Då går vi in på en av Calle Fermin Calbetons 100-talet Pintxosbarer. Och där står han, eller??? Han såg banne mej ut som The Boss himself, och vi hedrade honom med ett par extra pintxos!

P1010594 bilder 015

Ja jösses vad trevligt:-) Nu består ju norra Spanien inte bara av pintxos. Det är ju liksom bara mellanmålet, förrätten, nattamaten eller vad du vill kalla det. Här finns också några av världens mest omskrivna restauranger, men där måste man beställa bord ett halvår i förväg, minst. Så ge dig iväg till Baskien och du kommer hem med matminnen (åjo, kultur- och naturminnen också!) som skulle fylla vilken blogg som helst. Vart skall du bo? Ja här till exempel.

Och nej, det går inte lika bra med selleri.

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Demitrius Berg

    Härlig inspirerande läsning!

    Kanske skulle man prova att åka till Baskien?

Leave a Reply