De senaste två åren har vi varit i Sälen på sportlov med familjen. Den huvudsakliga orsaken till att vi varit där, är att våra tjejer varit nybörjare när det gäller utförsåkning. Vädret första året i Sälen var kallt men ändå ganska ok. 2011 var det inget annat än svinkallt! Beslutet att åka till alperna togs i en lift i Sälen som hade stannat. Hård iskall motvind, snöyra och ingen sikt var för mycket även för en finne från norra Finland! Det var bara att ge upp.

I år bestämde vi oss för att hitta en ställe som vi kunde bila till från Skåne. Från Helsingborg är det 775 km till Sälen. Till Scheffau i Österrike är det 1100 km. Det som är en väsentlig skillnad är att till Scheffau är det motorväg & Autobahn i stort sett hela vägen! Men Autobahn är inget för den nervsvage:-)

Vi övernattade en natt i München för att slippa köra köra hela vägen på en dag. Från München till Scheffau är det endast 1,5 h körväg. Vi startade kl 06.00 lördag morgon från München och var framme ca kl 09.00. I sportlovstider är det bra att vara medveten om att det kan vara lite köer ned till Österrike från München. Men startar man tidigt så är det ingen dramatik. När vi kom fram var detta den utsikt vi möttes av på oss hotellet.

891

Hotellet vi bodde på var ett litet 4-stjärnigt familjehotell som du kan boka via Sembo vid namn Chalet Hotel Am Leitenhof. Jag har varit på väldigt många hotell under mina år i resebranschen, men detta var ngt utöver det vanliga. Fantastisk service och stämning på hotellet! Precis så där familjärt som man vill ha det!

738

Familjerummen var väldigt rymliga och rymde vår familj med två vuxna och två barn gott och väl.

154

153

152

När man kom från backen på eftermiddagen så samlades hotellets gäster allt som oftast i baren…på hotellet. Här bjöds de på lite pizzamackor, skinka, ost och olika former av lokala bakverk kostnadsfritt till gästerna.Vi hade beställt halvpension på hotellet och vilken halvpension det var!!!! Inget mindre än 4 rätters middag med bords servering någon kväll! Galamiddagar, fisktema, fastlagstisdags tema och gud vet vad!! Det var ett sant nöje att gå på middag varje kväll. Jag inser att detta låter som en massa skryt, men det var verkligen helt otroligt bra!

201

På morgonen och eftermiddagen hade de en gratis transferbuss som körde ned gästerna i ca 5 min till Scheffaus största lift.

744

Väl nere vid liften hyrde vi utrustning hos Hansis. Möjligen inte det absolut billigaste stället men väl med den bästa servicen. Man kunde lämna in sin utrustning på kvällen hos dem och få ut den på morgonen torr och fin. Liftkort till hela familjen en vecka ca 600 EUR och utrustning ca 400 EUR.

746

Vi hade noll grader, sol och inte ett moln i 3,5 dagar. Utsikten som mötte oss på toppen första dagen var denna.

680

198

Scheffau är en ort som tillhör Wilder Kaiser området. Det är enligt egen utsago Österrikes största sammanhängande skidområde. Här fanns massor av barnvänliga blå backar som vi kunde åka i. Området var så stort att man i praktiken kunde åka runt i området hela dagen utan att bli trött på en enskild backe. Här kan du studera en pistkarta över området Pistkarta Wilder Kaiser.

Eftersom vädret var bra så var det fantastiskt skönt att sitta på uteserveringarna och njuta av det vackra vädret i kombination med långa sköna luncher.

811

772

690

En av dagarna hyrde tjejerna en skidlärare vid namn Kasper som kom från Danmark. Det var välinvesterade pengar för att komma vidare i skidåkningen. Efter denna dag så ökade tempot i backen rejält. Kostnad 200 EUR.

189

Vill man ha barnen i vanlig skidskola så finns det också många i området att välja på.

785

För den som vill sova lite mera naturnära så kan man sova i iglon. På “hotellet finns också en bar som var mycket trevlig.

791

798

796

Sportlovsveckan detta året gick väldigt snabbt. Allt för snabbt! Vi åkte hem fredag kväll innan alla andra som åkte lördag morgon. Men vi behövde inte köa vår väg ut nästan alls. På vägen sov vi i Nürnberg på ett av våra eminenta övernattningshotell Novotel till ett mycket låg pris i ett familjerum.

En sak är säker. Det är inte sista gången vi kommer till Scheffau. Vi ses i nästa år igen!

727 734