Februari 2014. Ny bil inköpt. Stolarna känns som fåtöljer och inbyggd dvd i baksätet. Perfekt för att göra en lång bilresa… Ska vi inte ta bilen ner i Europa på semestern? – frågar min käre make. Barnen, 13 år, 12 år och 6 år, var direkt spända på idén. Jag mer osäker. Som inbiten och van flygresenär  kände jag direkt osäkerheten…Hur kommer det fungera så många timmar i bilen, vi som knappt kan åka till köpcentret utan att det kivas. Men, bilen kändes ju bra och skönt med dvd:n… Så sagt och gjort. Planeringen började.

Beslut 1: Vart ska vi åka?

Hmm, Pappa vill till Schweiz/Alperna, mamma till Italien med mycket sol/bad, sonen till Paris och Eiffeltornet, mellantjejen till Monaco och Monte Carlo och minsta tjejen ville träffa Musse Pigg och Mimmi på Disneyland Paris. Så här långt. Allt känns bra!

Beslut 2: Var ska vi bo?

Schweiz, boende i 2 nätter fixat med släkting i Luzern= check.

Italien, hittade ett jättefint boende, Marina degli Aregai i mysiga byn San Remo. Bilderna såg fina ut. Lägenhetshotell med privat strand – kan det bli bättre!?Kom fram till att 2 nätter blir bra här. = check.

124121.jpg53235.jpg

Cannes, där vi tar ett långstopp i 5 dagar. Valet föll på lägenheterna på Pierre & Vacances Cannes Verrerie. Något för alla: Bra pool, rutschkana, lagom avstånd från Cannes, nära stranden och matbutiker runt hörnet = check.

IMG_0899

Paris. För att hitta en praktisk lösning med bilen hittade vi ett superområde precis utanför Disneyland området, Val d´Europe. Här fanns parkering, pendeltåg till Paris och ett outlet 5 minuter bort. Valet föll på 2 dagar i denna världsmetropol = check.

Boende bokat! Jättekul – nu är vi halvvägs iväg!

Nu kör vi!

Dagen startade tidigt, solen håller på att gå upp. Frukost ombord på Scandlines linje Helsingborg-Helsingör, direkt ner till nästa färja: Rödby-Puttgarten. Ingen trafik, så bra det går… Nästan gasen i botten på Autobahn genom Tyskland mot Schweiz. Tog ett tag innan vi lärde oss hastighetsskyltarna:)

Första stopp: Outletcity i Metzingen utanför Stuttgart. Lite trixigt att hitta men vår eminenta gps, som döptes till ”Laura”, hjälpte oss fram.

Tidig start färdades vi genom böljande landskap i Sydtyskland och in i Schweiz. Senaste biten hade vi åkt över en mängd höga broar, där vi blickat ut över mysiga tyska byar med sina ståtliga kyrkor.

IMG_8949IMG_8907IMG_9041

Väl framme i magnifika och vackra medeltida Luzern. En välbevarad äldre stadsmiljö, lugn atmosfär och fantastisk mat.

IMG_7898

Resan går vidare. Vi valde att åka över Alperna istället för genom St Gotthardtunneln. Vilket landskap! Som att vara mitt inne i filmen ”Sound of Music” eller någon av James Bond filmer. Fortfarande lite trafik, vilket gjorde att vi kunde åka helt i vårt tempo. Stopp vid glaciär, där barnen fick göra snöbollar. Tur vi hade lite tjockare tröjor med oss, för här var det ”bara” 5 grader.

IMG_9043

Genom Italien med landskapsskiftning. Vi lämnar Alpernas ståtliga toppar i backspegeln, passerar Milano och siktet är rakt satt till genuina staden San Remo.

San Remo bjuder på en äkta italiensk atmosfär. Mängder av boutiquer, restauranger och längs strandpromenaden ligger många trevliga uteserveringar. Lätt att röra sig runt med barnen.

IMG_9577IMG_9475

IMG_0609

För att verkligen utnyttja tiden och uppleva maximalt tog vi en ”liten” avstickare till Pisa en av eftermiddagarna. Utflykten blev lyckad, där torn och extremt god pizza avnjöts. Lång väg tillbaka, körde lite vilse i Genova, så till slut fick vi stänga av ”Laura” och förlita oss på den hederliga papperskartan.

IMG_9721ScreenHunter_457 Mar. 20 13.26

IMG_9689

Dags att åka vidare mot Frankrike. Istället för motorvägen valde den mycket trevligare strandvägen där vi snart kom in i mysiga Menton och Monaco. Så nära det är och så smidigt det går att köra!

Stannade till i Monte Carlo och åt glass på ett café precis utanför det lyxiga Casinot. Precis som på film. Lyxbilar överallt och båtarna i hamnen var bara lyxyachter. Barnen tyckte det var urhäftigt. Lite trixigt med parkeringar var det men, med en stunds cirklande hittade vi en precis utanför Gucci-butiken. Vår bil trivdes och fick spegla sig i glansen ett tag.

IMG_9973IMG_9869

Tog oss vidare ner på motorvägen till Cannes, där vi hittade direkt fram till boendet Pierre & Vacances Cannes Verrerie och körde smidigt ner i boendets parkeringsgarage. Så skönt att vara framme och så smidigt med garage. Under de följande dagarna lapade vi sol vid det otroligt rena och fina poolområdet, gick ner de 2 minutrarna till stranden, åkte de ca 15 minutrarna in till mysiga och lyxiga Cannes,  där vi en kväll bjöds på musikfestival med självaste Cool and the Gang på scen.

IMG_0312

IMG_0816

IMG_0442

Vi passade även på att utforska rivieran och tog bilen längs med kusten söderut med sikte jetsetorten St Tropez. Har man anlag för åksjuka rekommenderas en åksjuketablett, då det är mycket slingrig väg längs med den dramatiska och OTROLIGT vackra kustremsan. Tidsmässigt så tog kustväg kontra motorväg det dubbla,  lovar lugnt att det är det absolut värt ( i varje fall en väg)! Ett snabbt lunchstopp i byn St Raphaël blev istället en lång skön eftermiddag på en fantastiskt trevlig plats och besöket till St .Tropez avbokades.

Hela familjen njöt av fulla muggar. Bred, härlig sandstrand och strandpromenad med svalkande god glass i en av rivierans klassiska glasskiosker.

IMG_0424

Ett tips är att ta en eftermiddagsmiddag på en av strandrestaurangerna, där du sitter med sand mellan tårna och smakar på havets läckerheter och smuttar på ett kallt glas vitt.

Efter 5 dagar var det dags att packa ihop och stuva in i bilen, denna gång riktning raka spåret mot världsstaden Paris. Åter igen var vi nog inte helt beredda på avståndet, men landskapet utanför och vädret gjorde att vi njöt av fulla muggar. Böljande lavendelfält genom Provence, passerade stora städer som Lyon och Dijon. Mycket lite trafik och väldigt varmt utanför bilfönstret – 42 grader som mest, det är lyxigt med AC i bilen. När skymningen kommit var vi framme – fortfarande mycket varmt – 32 grader. Checkade in  på lägenhetshotellet Residhome Val D’europe med, åter igen, parkeringsgarage under hotellet. Glädjen var stor när vi fick tag på två stora bagagevagnar för att få med oss alla väskor upp på det stora rummet. Så skönt att bo alla fem tillsammans.

Kvällen tillbringades på Disneylands område med shopping och restaurangbesök. Tps om man inte vill gå in i parken är att äta lunch eller  middag på Café Mickey dit alla karaktärerna, Musse, Mimmi, Långben osv. kommer. Lyckan var gjord!

mickey

ScreenHunter_459 Mar. 20 13.48

Paris på schemat efterföljande dag – pendeltågsstationen precis intill hotellet var helt magiskt bra. En timme in till city. Paris behöver väl ingen närmare presentation utan mer – ta med sköna skor och gå. Barnen fixade det galant när det finns så mycket att se och sedan får man ta lite stopp här och var.

IMG_1523

Allt har ett slut och det var dags att packa bilen för sista gången denna resa. Hemresan gick genom fantastiska Champagneområdet och vi svängde av motorväg och tog oss till fantastiska Route Touristique du Champagne. Vinranksfälten avlöser varandra och det är mäktigt att vara i världens största champagneområde.

ScreenHunter_458 Mar. 20 13.36

Vi valde att ta oss till det mest kända – Moët & Chandon. Min bild av pittoresk vingård med allén upp till den lilla gården var dessvärre bara en dröm…. Detta världsföretag var beläget mitt inne i samhället Epernay med fabrik, visningar och butik. Nåväl, kul och varit där.

cham

IMG_1687

Ett fasligt oväder mötte oss på resten av vägen hem som gick via Belgien, Tyskland, Danmark. Vi rullade in i Helsingborg när solen gick upp över sundet.

Facit= 13 dagar, 490 mil och fem mycket nöjda bilresenärer!  Det här gör vi snart igen!

//Camilla, numera inbiten bilresenär :)

camilla