Mig ska man inte placera på landet, jag vill ha asfalt under sulorna. Sån e jag och det står jag för.

Fick äran att resa till Split och jag kan rekommendera alla att göra ett besök där. Först och främst den fantastiska gamla staden, som ju finns med på UNESCO:s Världsarvslista. Byggd för kejsar Gaius Aurelius Valerius Diocletianus, som tröttnat på Rom på 200-talet och dragit sig tillbaka hit. De som utförde själva byggandet var slavar från Egypten som fogade samman stenarna lika fint som på pyramiderna, det är därför det finns kvar än idag, kan jag tro. Att sitta vid torget Peristil, utanför katedralen och bli serverad kaffe på ett litet brickbord, som får plats på trappan, är bara så härligt. Här kan man sitta hur länge som helst och se på alla människor som kommer och går, brudpar i väntan på ”sin tur” i kyrkan, ambulerande försäljare, musiker, ja här händer hela tiden något. I gamla stan finns också en mängd butiker, mysiga fik och restauranger. En stor marknad med allt från ”Foppa tofflor” till frestande mattorg, med dofter som får det att vattnas i munnen, ligger också i direkt anslutning.

Hungriga blev vi efter att ha löpt gränd upp och gränd ner. Det finns naturligtvis ett fantastiskt utbud av matställen, allt från snabbmat till det finaste. Ute eller inne, allt efter väder och tid på dygnet. En favorit blev Restaurang Apetit på Subliceva 5. Prova gärna fisken Goff, ahhh så god.

Split är Kroatiens andra största stad efter Zagreb och har ca 200 000 invånare, så förutom de historiska delarna så finns moderna delar med stora köpcentrum.

Blir man trött på stadslivet så finns det också ett strandliv att ta del av sommartid. Från Radisson Blu, nyhet för Sembo 2011 och som vi bodde på, var det bara 150-200 m till havet och stranden. Radisson Blu är ett mycket fint hotell med trevlig och serviceminded personal, fina moderna rum med läckra bad/dusch rum. God frukost, med allt som jag tyckte behövs för en bra start på en ny dag. Den kan intas på den fina altanen om vädret tillåter.

Att gå in till centrum härifrån tar ca 20 minuter. Man kan välja buss, men är man 4 personer som delar på en taxi så blir det billigare.

Från Split kan man också ta sig vidare ut till öarna Brac och Hvar, även de väl värda ett besök.

Hälsningar

Katarina Erlandsson