Vad är bättre än att inleda julen med en stämningsfull julmarknad? Julen och vintermyset närmar sig och många tycker att perioden precis innan jul är den absolut bästa. I november och december lockas massor av besökare till alla vackra julmarknader runt om i Europa. Vi har sammanställt några av våra favoritstäder och tipsar om julmarknader som har både hög mysfaktor och garanterad julstämning. Res och njut!

1. Köpenhamn

julmarknad_tivoli

Detta är en absolut favoritstad när det kommer till julmarknader. Shoppa runt i ett vackert julpyntat Ströget och koppla av i någon av Köpenhamns alla restauranger. Den största och populäraste julmarknaden hittar du på Tivoli. Här njuter du av äkta julstämning med mängder av juldekorationer, julgranar och juldelikatesser. I år har Tivoli även utökat sin vackra Christmas Light Show. Varje dag från kl 17.00 kan du avnjuta denna imponerande ljusshow som garanterat får dig i rätt julstämning. Jul på Tivoli slår upp portarna i november, direkt efter deras spektakulära Halloween-tema.

Tips på boenden i Köpenhamn

2. Berlin

julmarknad_berlin

I Berlin hittar du över 60 olika julmarknader och staden kan lätt beskrivas som julmarknadernas huvudstad. Marknaden vid Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche är den största med över 2 miljoner besökare per år. Ett tips är att du tar dig till ett av Europas vackraste torg, Gendarmenmarkt. Här är det helt magiskt under juletid. Massor av julbodar, inspirerande julklappsinköp, värmande glüwein och grillad bratwurst. Julsångerna sjungs överallt och du hittar underhållning för både vuxna och barn. Är du frusen av dig finns här bra inomhusshopping, bland annat i det berömda varuhuset KaDeWe.

Tips på boenden i Berlin

3. Strasbourg

julmarknad_strasbourg

I Strasbourg vet man hur en julmarknad skall se ut. Här har man satt upp julmarknader i över 400 år och har också vunnit utmärkelsen “Europas bästa julmarknad” två år i rad. Strasbourg ligger i Frankrike, nära gränsen till Tyskland och har därför en stark prägel av det tyska julöverdådet. I kvarteren runt katedralen Notre Dame står mängder av julbodar och marknadsstånd med allt du kan tänka dig som hör julen till. Här värmer du dig med den lokala varianten av glögg som är gjord på Alsacevin. Denna dryck kan du smutta på till de traditionella julkakorna Recettes de Bredele. Åker du hit så rekommenderar vi även att ta en titt på kyrkornas programutbud. Staden erbjuder under december ett 50-tal olika julkonserter som definitivt förhöjer julstämningen.

Tips på boenden i Strasbourg

3. GÖTEBORG

julmarknad_liseberg

Ett av Sveriges flaggskepp kring julmarknader är så klart Liseberg. Julen här glittrar av miljoner juleljus. Här strosar du runt i det varma skenet bland julmarknadens alla bodar. Se den gnistrande isshowen och hälsa på i Tomtefars julverkstad. Kring Balderområdet kan du även uppleva ett vintrigt Lappland med snö, kåtor och samiskt slöjdhantverk. På restaurangerna serveras julens alla läckerheter och runt omkring i parken finns många vintervänliga karuseller att få upp värmen i. Kombinera med boende och shopping centralt i Göteborg. Boka gärna hotell nära centralstationen där shoppinggatorna och galleriorna ligger tätt. Gångavstånd eller ta spårvagn till och från Liseberg.

Tips på boenden i Göteborg

5. Lübeck

Lubeck_small

För många är tyska Lübeck “julmarknadernas julmarknad” och mer än 250 000 personer reser hit varje år för julens och marsipanens skull. Julmarknaden finns i de centrala delarna av Gamla stan som har ett hav av julbodar och julklappsinspiration. Breite Strasse är gågatan där man hittar de stora affärerna och varuhusen för julklappsinköpen. Här ligger även det legendariska Café Niederegger – marsipanens högborg. Ett besök här får du inte missa!
Smaka och köp hem den berömda Niederegger Marcipan, som i stort sett är synonymt med julmarknaden i Lübeck . Koppla av med en kopp het choklad och en god marsipankaka under de vackra takkronorna i marspiansalen samtidigt som du betraktar julruschen utanför.

Tips på boenden i Lübeck

6. Prag
julmarknad_prag

Vackra Prag är i sig värt ett besök oavsett årstid,  men i november och december lyser julens alla ljus upp den Tjeckiska huvudstaden till en av Europas mest romantiska julstäder. Hit åker du när du vill kombinera god mat, dryck och shopping i en hänförande arkitektur.  Prag har en mängd olika julmarknader. Den största hittar du på det vackra torget i Gamla stan där en sagolik julmarknad kombineras med klassiska ölstugor, prisvärd shopping och en hänförande arkitektur. Många hotell ligger runt Vaclavplatsen där också en av Prags större julmarknader ligger.

Tips på boenden i Prag

7. Gdansk

Julmarknad_Gdansk

Att åka till Polen och uppleva julmarknader är ett bra alternativ för oss Skandinaver. Man reser, bor, äter och julshoppar billigt. Polen har gott om vackra städer som har hundraåriga traditioner av julmarknader. På topp tio-listan över Europas bästa julmarknader hittar du Gdansk. Staden byter skepnad i november och här snålar man inte på julstämningen. Det bjuds på ett sprakande jultema med både traditionella och moderna inslag. Mest stämningsfulla julmarknaden hittar du på Targ Weglowytorget. Här kan du köpa handgjorda och handmålade julklappar. Julshoppar gör du i alla småbutiker och vill du gå inomhus så finns Galleria Baltycka, en stor modern galleria med ca 220 butiker, caféer och restauranger.

Tips på boenden i Gdansk

8. Stockholm

julmarknad_stockholm

Vår vackra huvudstad Stockholm tog en självklar plats i listan. Här bjuds det på många olika julmarknader. Gamla stans julmarknad är helt underbar och en av de mest omtyckta och välbesökta. Här får du en stor knippe svensk jultradition i vacker stadsmiljö. På gångavstånd har du sedan shopping på högsta nivå i de stora varuhusen och modernaste affärerna du kan tänka dig. Koppla sedan av på någon av alla restauranger som Stockholm erbjuder.

Ett besök på Skansen är också ett måste när du besöker huvudstaden i juletid. Här får du uppleva julen från förr. Sedan 1903 slagit upp portarna för att vara en del av Sveriges julfirande. Skansen öppnar första adventshelgen.

Tips på boenden i Stockholm

9. Krakow

julmarknad_Krakow

Krakow har en av Polens äldsta och största julmarknader. Från November ramar den vackra staden in Rynek-torget med julljus, bjällerklang och julgranskulor i drivor. Hit lockas besökare från hela världen. Mingla runt bland alla julbodar och fynda julklappar såsom handmålat glas, lädervaror etc. Det varma vinet Galiciska som påminner lite om glögg förtär i kylan tillsammans med mängder av lokala läckerheter därtill.

Så reser du hit: Flyg

Tips på boenden i Kraokow

10. London

julmarknad_london

Sist men inte minst har vi julshoppingstaden nummer ett som även har flertalet julmarknader. Startskottet för Londons julhandel går när lamporna på Regent Street tänds. Detta sker den tredje söndagen i november.
Världsberömda varuhuset Harrods sparar inte på julkrutet, ett besök här ger definitivt både shopping och stark julinspiration. Besök även det sex våningar höga leksaksvaruhuset Hamley’s på Regent Street. Men räkna med mycket folk ju närmare jul du kommer. Den största och mest juliga julmarknaden är Winter Wonderland i Hyde Park. Här finns allt, Englands största skridskobana, nöjesfält med över 100 åkattraktioner, Santa Land där barnen träffar tomten, massor av julbodar där du kan köpa unika julklappar m.m.
Vi rekommenderar även ett besök upp till Camden Lock där du på marknaden verkligen kan shoppa julklappar till rimliga pengar.

Tips på boenden i London

Se hela Sembos utbud av julmarknader här