Familjen:

Mamma Kristina, Pappa Stefan, Anna 4,5 år och Erik 8 mån.

Nu när portarna åter slås upp för säsongen på alla spännande lekland och nöjesparker är det härligt att drömma sig tillbaka till förra året och vår egen tripp till LEGOLAND® i Billund. Familjen hade turen att vinna Sembos tävling med anledning av att att attraktionen NINJAGO® hade premiär i parken. Vi har varit på LEGOLAND® förr, senast för två år sedan, men aldrig bott på hotellet i parken. De andra gångerna har vi traskat bort till parken över en dag när vi bott i stugor vid Lalandia.

Bild1Bild2

Vi har heller aldrig haft 2 dagar på oss i parken. Vilken känsla det är att kunna säga ”vi kan åka karusellen igen imorgon”, istället för att försöka dra barnen iväg från favviskarusellan med någon form av löfte att vi nog kommer tillbaka hit igen. Snart. Kanske…

Redan vid bokningen av hotellet funkade allt super. Kundtjänsten var trevlig och bemödade sig verkligen att vi skulle få en speciell vistelse. För att säkerställa att vi skulle förstå varandra, ville de att vi skulle bestämma slutgiltligt per mail så att vi fick de val vi ville. Första beslutet var vilket rum vi ville ha: NINJAGO®-rum, pirat-rum, prinsessrum eller LEGO Friends®-rum? Oj oj oj, svårt när man är 4,5 år men till sist slog Anna fast att vi behövde ett piratrum. De mailade en extra gång och dubbelkollade om vi inte ville ha spjälsäng till lillgubben. Service!Bild3

Och när vi väl var på plats så var ju rummet jättespännande!

Våningssängar med ”hyttfönster”, pirat på väggen, papegoja över toalettstolen och en skattkista full med lego (om man nu inte skulle vara slut efter en dag i parken). Vi bokade in den första helgen i september, vilket är precis slutet på den vanliga säsongen. På lördagen var det rätt fullt i parken med en del köer, men på söndagen var det både avresedag för många och en del regn. Gillar man att åka karuseller kan det ju inte bli bättre. Inga köer = åka så mycket man vill.

Speciellt bra är det ju eftersom barn och vuxna kanske vill åka lite olika karuseller. Kristina älskar berg- och dalbanor och det funkar ju dåligt att säga till Anna: ”Kan du vänta här med pappa i 45 minuter medan mamma står i kön till Polarexpressen?” Speciellt när de har hand om lillebror också, som mest har roligt att sitta i vagnen eller när det är matpaus.

Första dagen var det en del 45-minuters köer bland annat till NINJAGO®, men medan man väntar så har de på vissa ställen byggt upp så att barnen kan bygga med lego en stund. Smart! Och man måste ju prova den nya attraktionen även om det är kö…

Men den var klurig. Man skulle använda sina bästa kampsports-moves (med armarna alltså, annars hade det väl blivit ännu värre) och man kan väl säga att alla inte hade den rätta ”knycken”. Eller om man så vill, dubbelt så många poäng för 4-åringen som för mamman. Man kunde också prova att ta sig förbi och igenom ett nät av 30 laserstrålar såsom ninjaliknande tjuvar alltid gör på film. Här såg man också skillnad i ninjaform… Det var inte ens lönt att försöka för den där mamman…

LEGOLAND® finns nåt kul för alla åldrar. Första gången vi var där var Anna 1,5 år och lika absorberad av själva legoutställningen som vi stora var. Men frågan är om inte denna gång har varit den bästa! Så många karuseller som Anna hade längden inne för att åka!

Bild4

Allra bäst var kålormen! Jag minns den från när jag själv var liten, men mindes inte att den gick så fort. Så vi satte glatt Anna i den själv och hon sögs ut mot kanten när den började snurra. En liten tjej som såg lite sammanbiten ut och höll i sig för glatta livet och 2 föräldrar som lite skamset stod brevid eftersom de bara satt henne i den utan att kolla den först. Men trots det ville hon åka igen och då skulle mamma följa med som stöd. Men när vi kom fram och tittade ner i sätena så funderade mamman mest på hur hon skulle lycka trycka ner sig i det lilla, lilla sätet utan att sabba knän och rygg. Så Anna tittade på mig och sa ”Mamma, du kan nog inte åka denna. Det är bäst att jag åker den själv”. Och sen gjorde hon det, typ 10 gånger till. Hon hade heller inga problem med att själv stå i kön och konversera med den danske karusellföraren!

Det är också härligt att vissa andra karuseller är kvar som man minns dem från 80-talet. Som safariexpressen till exempel och möjligheten att vaska guld. Det är så spännande att se om guldet man vaskat verkligen räcker för att man ska få en egen medalj.

En annan höjdpunkt var legobutiken där man kunde bygga ihop sina egna legogubbar som om man plockade lösviktsgodis! En hel vägg med olika delar var där att välja från, välj själv huvud, hår/mössa, kropp, kläder, ja allt som behövs för en legohjälte! Eller hjältinna!

Bild5Bild6Och hungrig behöver man inte heller vara på LEGOLAND®. Det finns både ren snabbmat, typ korv och hambugare att äta ute och riktiga restauranger med á la carte. Kanske jag saknade ”ett mellanting”. Har man barn som äter som en häst ibland, med 2 pommes och 3 bitar gurka allt som oftast, så är restaurangerna rätt dyra. Men samtidigt var det skönt att gå inomhus och torka lite när man blivit blöt av regn och attraktioner i flera timmar.

Och tro det eller ej, pommes fritsen hade legoform!

Bild7Bara känslan av att bo så nära parken är också härligt. Att kunna sticka upp på rummet och hämta något, byta kläder eller ta en liten paus från stojet. Nästa gång vi åker till en nöjespark vill jag absolut bo så igen och allra helst kanske 2 nätter för att riktigt ”bo in sig” och kunna mysa. Eftersom vi tidigare bott på Lalandia och gått till parken ska man först gå ett par kilometer innan dagen börjar. Det går ju bra så länge barnen sitter i vagn, men när de själva börjat gå finns risken att de blir trötta innan de kommit fram.

Efter att vi härjat runt och åkt allt vi ville och kunde i 2 dagar var det dags att packa in oss i bilen och köra en liten bit till stugorna och sen vila upp oss på Lalandia en liten stund. Men det är en annan historia…

Bild8

TACK Sembo för en härlig tur!

Familjen Jönsson