Bilden över Golden Gate Bridge är lika vacker som vanligt förekommande när man pratar om San Francisco, och är en av världens mest omskrivna broar. Visste du att bron målades röd för att den tydligt skulle kunna gå att urskilja från havet och himlen i San Franciscos karaktäristiska dimma?
Bron är bara en av många, många sevärdheter och upplevelser som San Francisco bjuder sina besökare på. I denna färgstarka och vänligt sinnade storstad finns något för alla.

Alamo Square i San Francisco, färgglada hus och körsbärsblom.

Vackra, färgglada hus är kännetecknande för San Francisco, här på  kända Alamo Square.

Det finns flera välkända kvarter och områden som spelat en stor roll i San Franciscos historia. Däribland Haight-Ashbury som förknippas med den amerikanska frihetsrörelsen, flower power och “The summer of Love”. Känslan finns välbevarad och de färgglada, viktorianska husen är som små konstverk i sig.  Strosa upp och ner längs de branta backarna och bara beundra arkitekturen.  Även området kring Castro berättar sin egen historia med sina många regnbågsfärgade flaggor och målade övergångsställen. Castro är starkt associerat till den kamp som utkämpades bland homosexuella under 70-talet och som varit med och format San Francisco till den stad den är idag. Öppensinnad, vänlig och välkomnande.

Castro i San Francisco med regnbågsfärgade övergångsställen och flaggor.

Regnbågsfärgerna i Castro vittnar om öppenheten för homosexuella i San Francisco.

Att bara promenera i San Francisco är en upplevelse i sig. Vackra kvarter och branta backar. Den mest kända gatan i staden skulle nog de flesta säga är Lombard street, även kallad världens krokigaste gata. Den enkelriktade gatan har inte mindre än åtta skarpa kurvor och syns ganska ofta i filmer, vilket gör den till en populär sevärdhet i San Francisco.  Fram till då gatan byggdes 1922 var det en rak backe upp till toppen, men då den tidens bilar inte klarade av den kraftiga lutningen och branta klättringen fick lösningen bli en riktigt, riktigt kurvig väg upp.

Lombard street I San Francisco, även kallad världens krokigaste gata.

Lombard street är nog så nära man kan komma en berg- och dalbana för bilar.

Något som nästan alltid nämns i samband med San Francisco, och som alltid är värt att nämna, är hamnområdet Fisherman’s Wharf. Även om det är turisttätt och ganska livligt, är det en häftig upplevelse och en väldigt trevlig atmosfär. Gå  längs de många pirerna, stanna till och ät färska skaldjur och botanisera bland souvernirshoppar och gatukonst. En av de mest uppskattade sevärdheterna är de många vilda sjölejon som ligger och latar sig i solen utmed Pier 39. Guppandes på stora flottar, ligger de och snarkar, busar och bråkar medan fascinerade besökare tittar på.

Sjölejon i solen på Pier 39 i San Francisco.

Soliga dagar ligger massor av sjölejon och slappar på de stora flottarna.

Från Pier 33 kan man också ta båten över till Alcatraz Island och det kända Alcatraz-fängelset, där några av USA:s mest notoriska fångar suttit inspärrade. Det har kallats världens mest rymningssäkra fängelse och flera av de som försökte fly, drunknande i det kalla vattnet och dess starka strömmar. Idag är det mytomspunna fängelset ett museum, men den kusliga stämningen bland celler och kalla cementgolv ger besökarna en liten inblick hur livet på fängelseön såg ut.

Fängelseön Alcatraz i San Francisco Bay.

Alcatraz Island, även kallad fängelseön.

Något som kännetecknar San Francisco och nästan är ett måste att prova, är de historiska spårvagnarna som klättrar upp och glider ner för branta backar och längs långa gator. Även om det varken är det billigaste eller snabbaste sättet att ta sig runt i stan är det definitivt det mest minnesvärda. Känn vinden i håret och lyssna till det klassiska klingandet när spårvagnen passerar genom San Franciscos hjärta och centrum.

Spårvagn i San Francisco.

Stundtals är utsikten alldeles häpnadsväckande från spårvagnsrälsen.

San Francisco är väl värt ett besök på egen hand, men många passar på att utforska fler städer i Kalifornien under en och samma resa. Ett väldigt populärt sätt att resa är att hyra bil och köra den kända Highway 1, eller California State Route 1 som den egentligen heter. Vägen går längs med Stillahavskusten från Los Angeles i söder till San Francisco  i norr och passerar ställen som Malibu, Big Sur, Monterey och Santa Barbara. Tar man dessutom en liten avstickare kan man besöka Kaliforniens vindistrikt, Napa Valley och Sonoma, och prova härliga Zinfandel-viner som är den vanligaste druvan i Kalifornien. Det finns otroligt många fantastiska platser att besöka och ställen att bo på, i alla tänkbara prisklasser.

Här är några av utvalda hotell och motel längs Highway 1. 

Highway 1 och den vackra Bixby Creek Bridge vid Big Sur i Kalifornien.

Bixby Creek Bridge vid Big Sur är bara ett av många vackra ställen längs vägen på Highway 1.

Många undrar vilken tid på året det är bäst att besöka San Francisco, och svaret är egentligen närsomhelst. Sommaren är den mest aktiva turistsäsongen, men vädret är behagligt året om med lägsta medeltemperatur runt 15 grader under de kallaste månaderna december-februari. Men det är en levande storstad med aktiviteter och enormt utbud alla månader på året. Ett tips är att åka på sensommaren, runt september-oktober, då har turistsäsongen lugnat ner sig och det är fortfarande 20-22 grader varmt.
Och visst är solnedgångarna ännu lite vackrare om hösten?

San Francisco solnedgång över Golden Gate Bridge

Solnedgång över San Francisco.