Det här är en fortsättning på mitt tidigare inlägg Handbok för Legolandsbesök.

Det handlar alltså om samma huvudpersoner som i akt 1 (ovan nämnda) och utspelas vid samma resa i början av September 2010.  Men nu gäller det alltså Lalandia. Detta är en formidabel semesterby av alldeles galet imponerande kvalité. Allt har bara ett par år på nacken och är verkligen i toppskick. Och tillrättalagt, genomtänkt och genomfört med huvudsaklig utgångspunkt för barnfamiljer. Nog med skrytet… Liksom tidigare följer nedan familjen Vincents Topp Tre Tips i några kloka kategorier, allt i syfte att du som kommande besökare skall få några fiffiga idéer som gör besöket ännu bättre!

Topp Tre Tips – attraktioner i badlandet

1. Tornado. Redan när du svänger in med bilen på Lalandias jätteområde ser du den där gigantiska tratten som skymmer halva Aquadome. Stannar du bilen, kliver ut och spetsar öronen kan du varje minut höra fasansfulla instängda skräckfilmsskrik. De kommer från Tornadon… Efter att ha klättrat upp för trapporna till taknivå i badlandet (hit upp går du om du skall försöka få med sisådär halva badlandet på bild) sätter sig fyra personer i en enorm gummiring. När lampan lyser grönt glider ni stilla iväg. Och sen… Ja, om du funderat över hur det skulle vara att åka tvättmaskin (jag har gjort det, funderat alltså…) fast bara på korta sköljprogrammet alltså, då är Tornado så nära du någonsin kommer. Och kom ihåg, de värsta av de fasansfulla skräckfilmsskriken kommer från de som sitter med ryggen nedströms…

2. Vattenleklandet (se den suddiga bilden). Ja, det är väl kanske bästa sättet att beskriva detta barneldorado. En massa trappor, vattensprutor, rör, duschar, rutschkanor (nu kommer min skånsktalande fru påpeka att det minsann heter “kasebanor”, ivrigt påhejad av främst min svärfar) you name it. Där är det carte blanche att hälla vatten på den som väl ger sig in i krigszonen. Och ingen har rätt att visa det allra minsta tecken på att inte gilla att direkt från bastun, torr, varm och oförberedd få 50 liter vatten över sig.

3. Här måste bara någon av bubbelpoolerna platsa. Ja de gör de! Efter att drabbas av punkt 2 är trettioåtta grader “kokande” vatten i dunkel belysning oöverträffat!

bilder 142 Agent Medie Agent Medie Billund

Topp Tre Tips – att göra utom badlandet

1. Monky Tonky Land. Ganska ofta fascineras jag av små barns outtömliga energi. Men det kanske kommer till sin spets just på Lalandia. Efter en hel dag i badlandet så skall alltså ungarna in i leklandet Monky Tonky. Och där springer de likt ekorrar i hjul tills man bokstavligen bär ut dem. Och det allra bästa med denna avrundning är att baren Plaza Café är precis i anslutning till leklandet. Där väntar gärna pappa en halvtimme eller så.

2. Bowling eller Minigolf. De hamnar båda på delad 2:a plats. Kanske just för att det ger mej valmöjligheter. Bowling för barn är något speciellt som ni skall prova. Det är en utmärkt familjeunderhållning och med fusk-railsen uppe kan vem som helst ta poäng! Till och med pappa…

3. Atmosfären & restaurangerna. Det är en väldigt häftig inomhusmiljö de lyckats skapa. Jag var här på rundvandring i hjälm när de höll på att bygga hela Lalandia 2008. En kaotisk byggarbetsplats var det. Taket var fortfarande vitt och de förklarade för mig att de kommer bli som en Italiensk stor piazza i skymning. Jo tjenare… Men jösses vad de har fått till det bra! Det är utomhuskänsla! Dessutom finns ett par riktigt bra restauranger med prisvärda barnmenyer och mycket fräsch mat!

Agent Medie 384x350_MonkyTonkyLand_02

Topp Tre Tips – stugorna

1. Sköna stugor. Du behöver inte ta med dig nånting när det gäller husgeråd. Däremot ladda med familjens favoritspel för stugorna är verkligen sköna och inbjuder till lååånga kvällar. Trådlöst internet finns inte så din laptop kan du med gott samvete lämna kvar därhemma.

2. Laga din egen mat. Lalandia har en överraskande välsorterad supermarket, så du behöver egentligen inte ta med dej nånting hemifrån. Och köket är som sagt utrustat för matlagning! Eftersom det här skall föreställa nån typ av tips-blogginlägg så får jag väl bidra till fredagsmyset på Lalandia i form av ett lättlagat och läjligt gott kycklingrecept. Det här behöver du: 3-4 kycklingfiléer, 2 charlottenlökar, 1 msk dijonsenap, 1 dl hönsbuljong (eller 1 tsk fond), 3-4dl grädde, en halv kruka färsk koriander, smör, salt & peppar. Så här gör du: fräs filéerna färgade och lägg i en ugnsform. Fräs löken i smör och senap, tillsätt buljong/fond och grädde, koka 3 min. Häll såsen i formen med kycklingarna och 15-20 min på 180 grader. Klipp koriander över anrättningen vid servering. Servera med sallad, ris/pommes/rostade rotfrukter och 1-2 fl Baron de Ley nr 2525 – en helmumsig Rioja.

3. Året runt & generösa öppettider. Till Lalandia kan du resa när som helst. Ett tips är att komma i lågsäsong september-maj och du får gott om plats. Eftersom allt sker inomhus är besöket 100% väderoberoende. Det går också att vända på dagsprogrammet och avsluta dagen i Aquadome, så kan du ha Tornadon nästan för dig själv sista timmen!

Har du några bra tips från ditt Lalandiabesök? Dela med dej vet jag!

Simma lugnt!