Istanbul – vilken spännande stad!

Ja då blev det äntligen en tur till Istanbul. En blandning av business och pleasure. Sightseeing och kvalitetssäkring av hotell. Nytt och gammalt. Kontraster! Och vad är inte bättre än att lämna ett kallt o regnigt Sverige, för att komma till sol och minst 25 grader!

Och efter 4 dagar känns det som om jag bara sett en bråkdel!

En positiv överraskning var att de viktigaste sevärdheterna ligger inom bekvämt gångavstånd. Väljer man att som jag, bo i Sirkeci, t ex på Orka Royal,  nära den gamla stationen som var Orientexpressens slutstation, så har du det mesta inom 15 minuters radie. Och du bor i kvarter fyllda av liv o rörelse med mycket restauranger och affärer. Den 1500 år gamla Agia Sofia och Blå moskén är 2 måsten! Och bra att veta att det finns WC i närheten av Agia Sofia.

                 DSC00038                    DSC00041            DSC00065

Tänk att Agia Sofia har stått pall för jordbävningar och krig i 1500 år! Det var en helt överväldigande känsla att kliva in i den forna kyrkan som på 1500-talet gjordes om till moské.

Från Agia Sofia knallade jag över gatan till Basilikacisternen. Jag ställde mig rätt tveksam till varför jag skulle köa framför ett 20 kvm stort stenhus. Inte direkt påläst… Men jag njöt av utsikten av det lokala poliskontoret. Ett litet Villa Villerkulla mitt i Istanbul.

                               DSC00046  

Tillbaks till Basilikacisternen, väl inne upptäckte jag att det lilla stenhuset bara bestod av ett biljettkontor. Men nedanför trapporna öppnade en gigantisk underjordisk vattenreservoar upp sig. Full att feta stenpelare, små “broar” och fiskar i vattnet. En riktigt häftig överraskning som verkligen måste upplevas!

Cisternen försörjde tidigare hela staden med vatten. Folk hade små brunnar i varje hus och drog upp vatten närhelst de behövde. Ibland kom det med en fisk, vilket bara var bonus.

Mitt absoluta favoritställe i Istanbul? Efter en lång dags sightseeing är det hur skönt som helst att koppla av nedanför Galata-bron. Här kan du äta på en av de otaliga restaurangerna eller bara svalka dig med en drink och njuta av utsikten över floden och silhuetten av staden.

                          DSC00067

                          DSC00058

Vad äter man i Istanbul? Ja det kan du läsa om i nästa blogg!

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. agnes i Lund

    Har precis samma erfarenhet – allt finns på gångavstånd. Lästips för att förlänga resan: Barbara Nadels deckare Kristallburen m.fl. som utspelar sig just i Istanbul. Barbara Nadel är jättebra på att förena historia och nutid i sina romaner. Man är där helt enkelt.

Leave a Reply