Många frågar sig säkert om man känner julstämning när solen skiner och termometern visar 19 grader +? Visst gör man det när man går genom Barcelonas stad och torg och ser hur fint affärer, restauranger och marknader har dekorerat med tomtar, snögubbar, julgran och allt vad som hör julen till! Och på hur lokalbefolkningen klär sig ser man att nu är vi inne i den “kalla” årstiden. Spanjorerna själva har sen flera veckor tillbaka krängt på sig den tjocka jackan och tagit på sig stövlarna men semesterfirarna njuter av att gå i betydligt lättare klädsel.

P1060290  P1060285

På torget framför katedralen är den stora julmarknaden igång sen någon vecka tillbaka, själv var jag där igår och tog en titt på de nya “caganers”. “Caganers” är små figurer som katalanerna sätter prydligt och fint i krubban i varje år för det betyder tur att ha dem där. Det är kända personer som är avbildade på små figurer som sitter och göra sina behov och i år är det Leo Messi som är den mest populära “caganer”. Annars så finns här ett brett utbud av “caganers”, allt från Sarah Palin till Playmobil! Mer om denna gamla tradition kan du läsa om på www.caganer.com 

P1060280 P1060283

Det är inte bara de små skojiga figurerna som gäller, här finns det också vanlig traditionell juldekoration att få tag i.

P1060279 P1060277

Naturligtvis fanns tomten på plats, flera av dem såg jag på stan och på flygplatsen var det full rock’n roll med tomtemor och tomtefar! 

P1060293 

Gatorna är läckert upplysta och Gaudi’s Casa Batlló på Paseo de Gracia lyser ikapp med dekorationen. 

 P1060266 P1060270

Ska du till Barcelona inom den närmsta tiden rekommenderar jag ett besök på marknaden framför katedralen. Väntar du med ditt besök efter trettonhelgen kommer du rakt in i den stora rean som drar igång efter trettonhelgen. klockan 10 på måndagen går startskottet och då gäller först till kvarn…