Jag har aldrig tagit skepparexamen men väl drömt om det många gånger. Har romantiserat upp hur jag i god vind seglar över havet, solen skiner och i horisonten väntar en ö med mysig konoba för middag.

ScreenHunter_501 Mar. 26 15.24

De flesta semestrar har slutat på ett mindre äventyrslystet sätt – på luftmadrass med snart tonårig dotter på madrassen och jag som en-taktare in shallow waters.

ScreenHunter_502 Mar. 26 15.26

Men så ett år upptäckte jag att man på många orter i Kroatien hyr ut mindre, men för ögat, väl sjödugliga farkoster.  Gick ner till uthyraren för att höra om priset. Det fanns ett antal storlekar som inte krävde något intyg på kunskap – bara sunt förnuft sa killen….

Åtta hästkrafter var för lite, så jag slog till på den största båten med starkaste motorn. Bokade direkt in mig till nästa dag och glad i hågen vandrade jag tillbaka för att meddela resten av familjen. Som frågade ut mig för att sedan skratta ut mig…. Det slutade med att jag med nedslagen blick och krossat självförtroende gick tillbaka och bytte till den minsta båten med 4 hästkrafter.

ScreenHunter_503 Mar. 26 15.27

Men, oavsett motorstyrkan och storleken blev denna dag oförglömlig. För dagshyra på ca 500:-   puttrade vi omkring i skärgården, välförsedda med stor picknick korg och massor av vätska. Vi la till i små vikar, badade, snorklade och hade fantastiskt kul.

ScreenHunter_504 Mar. 26 15.28

Mitt tips – hör dig för på plats. Det finns uthyrare till höger och vänster. Förse dig med sunt förnuft, stor picknick korg och tips från lokalbefolkningen om sköna stränder. Det blir en oförglömlig dag – jag lovar. Hör gärna av dig hur det gick.

P.S. Glöm inte solkräm, solhatt och kameran!

/Rok