…så avslutas refrängen i den sång jag måste ha hört 15-talet lokala folkmusikgrupper framföra genom åren. “Där solen värmer”, betyder det, för dej som började rota längst nere i skolspanskan, under de tyska prepositionerna. Jag har givits den enastående möjligheten att tillbringa inte mindre än 4 vintrar på kanarieön. Visst, det var några år sedan men jag har med jämna mellanrum kommit tillbaka och ön har blivit min favorit bland arkipelagens 13 öar (ja, börja räkna nu om du och se om kan dem…). Tänkte att jag i det här blogginlägget skulle ge mej på att förklara varför jag fastnat för just Lanzarote. Bilderna är från familjealbumet och vårt besök tillsammans med farmor & farfar där vi bl a firade hans 75-årsdag.

 Utflyktsmål och natur

Mycket kretsar kring de spännande vulkanlandskapen. Det är också i dessa landskap dina utflykter kommer att gå. Montañas del Fuego är området i nationalparken Timanfaya  där du bl a hittar en aktiv vulkan. Nåja, det närmaste en aktiv vulkan du någonsin kommer att komma i alla fall. Gräv upp lite piconsand från ett par decimeters djup och se hur länge du kan hålla den i handen… Men skyll inte på mej… Rida kamel skall man också göra, liksom ett besök till Rancho Texas Park med allt från krokodiler och vita tigrar till en häftig fågeluppvisning (kolla gamen på sista bilden!) i en trevlig och barnvänlig miljö. Annars är inte ön större än en dagstur med hyrbilen. Stanna till vid någon av César Manriques skapelser Jameos del Aqua, Mirador del Rio eller varför inte hans tidigare hem som numera är ett intressant museum. Eller gör som vi, åk ubåt!

 DSC05598 DSC05642 DSC05622 DSC05623

Gastronomi

De kanariska specialiteterna är flera. Åk till Yaiza, Orzola, Tias eller någon av de små byarna och välj den restaurang som förefaller mest anspråkslös. Där får du oftast den bästa lokala maten. Papas Arrugadas (skrynkliga potatisar)  con Mojo är en obligatorisk beställning, Ropa Vieja är en slags pytt, dagens fångst från havet i vilken version som helst eller allt geten ger – från ost till helstekt. Annars huserar det flera riktigt bra restauranger på Lanzarote. Ett besök i hamnen i Puerto del Carmen är ett definitivt måste. Skaldjur, pintxos eller en magiskt oxfilé. Drick alltid ett Lanzarotevin till maten!

DSC05742 DSC05638 DSC05773 DSC05735

Besökare

Lanzarote har en annan publik än sina större kanariska syskon. Här är det ett lugnare tempo som följd av en mer mogen och bekväm publik. Många livsnjutare med god smak har skapat en genomgående god kvalitet på restauranger och övrigt utbud. Naturligtvis hittar de yngre sin plats längs Puerto del Carmens strandpromenad kvällstid, men likväl under ordnade former:-) Vi har ett stort urval av boenden, så det är bara att välja vad som passar dig bäst! Det var för övrigt just där & då, i vår hotellpool, som Tim 5 år slängde puffarna och började simma. Undrar egentligen hur mycket mera lägenheten nedan kostade?

DSC05714 DSC05766 DSC05722 DSC05616

 

Slutligen

Jag har inte varit på alla Kanarieöarna. Några av dem är fridlysta och några inte bebyggda. Nåja de klassiska där vi har boende är Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote och Fuerteventura. Sen kanske du känner igen La Gomera, El Hierro och La Palma. Möjligen Graciosa. Men Alegranza, Montaña Clara, Roque del Este och Roque del Oeste har du nog aldrig hört om förrän i just detta mycket informativa inlägg:-)

…donde calienta el sol!