Hon har fått kungamedalj, hon har utsetts till “Årets kommunikatör”, hon har skrivit boken “Nödrop – När krisen kommer” och hon har axlat rollen som landsmoder för hela svenska folket.

I torsdags var Lottie Knutson i Helsingborg som föredragshållare vid Stena Line Travel E-commerce day och på fredagen besökte hon reseföretaget Sembo. Sembo passade då på att ställa några korta frågor till Lottie.

Vad ser du för trender i människors resande framöver?

Att resa tillsammans och i nya konstellationer växer. Vi reser flera familjer, flera generationer och större grupper med samma intressen, ex golf eller mat/dryck. Det ska vara lätt att skräddarsy sin resa direkt på nätet och ska det vara möjligt att dela med sig via sociala medier.

Kombinationsresor blir större. Personligen gillar jag att bo på två olika hotell när jag är ute och reser för att förlänga hela reseupplevelsen. Ett par dagars hotellvistelse i en storstad för att sedan kunna njuta av vita sandstränder vid havet en vecka eller två. Det miljöombytet gör att resan känns mycket bredare och större.

I vilket land turistar du själv helst i?

Jag tycker om att se nya länder. Jag älskar att snorkla, så därför har jag varit mycket på Maldiverna, där man plumsar rätt ner i vattnet. Jag har även besökt Egypten många gånger.

Mina favorithuvudstäder i Europa är nog Palma de Mallorca och Paris. Palma är precis lagom stort, väldigt läckra hotell och en mycket trevlig stad.

Du har en alldeles speciell strand vid din sjöstuga, berätta mer:

Hihi. Ja, just det. Jag samlar ju på sand och ofta får jag sand från olika stränder i världen i present från mina vänner. På mitt landställe i Stockholms skärgård häller jag sedan ut sanden på vår lilla grussandstrand. Så fort jag häller ut ny sand, så skriver jag upp var den är ifrån i en fin inbunden bok. Så när vi går där på vår lilla, lilla strand, så skall man känna vibbarna från Koh Lanta, Mexiko, Maldiverna, Florida osv. Det komiska är att när vintern kommer tar isen all sand. Det räcker ärligt talat faktiskt bara att det kommer några svallvågor, så är den borta, men feelingen är där och det har blivit en kul grej.

Vad har du alltid med dig när du reser?

I handbagaget har jag alltid mobilen, öronproppar och flip flops, så att jag kan byta om redan på flygplatsen. När jag reser till sol och bad har jag alltid med mig snorkel och cyklop. Jag älskar att snorkla – jag ser det som en kombination av yoga, mindfulness och motion.

Lottie Knutson blev känd för hela världen och fick mycket positiv uppmärksamhet i tjänsten som kommunikationsdirektör på Fritidsresor i samband med deras arbete efter tsunamikatastrofen i Sydostasien den 26 december2004. Hon är journalist, skribent och en populär föredragshållare. Hon är även verksam i styrelserna för H&M, Stena Line samt blev våren 2015 nominerad till styrelserna för Cloetta AB, Swedavia AB samt Wise Group AB. Lottie verkade tidigare i antagningsnämnden för utrikesförvaltningen.