MILSLÅNGA STRÄNDER OCH GIGANTISKA ITALIENSKA GLASSAR…

(Detta är en fortsättning på inlägget ADRIA-KUSTEN MED MAMMA-GLASÖGON!)

Grå himmel och regntunga moln mötte oss när vi tidig morgon öppnade altandörrarna till våra lägenheter. Lite lurig månad, september! Vi gav oss iväg icke mindre entusiastiska för det.

Bibione. En lång, bred strand och massor med folk. På tal om förutfattade meningar alltså! Det var den bilden, den enda bilden, jag hade av Bibione. Men man är inte sämre än att man kan ändra sig. Här fanns allt och lite till för precis hela familjen och det märks att staden är säker på sin sak. Här har man servat turister sedan 60-talet och fler än många pratar både engelska och tyska, något man inte kan ta för givet som turist i Italien. En lååång shopping-gata, Corso Europa som varje kväll förvandlas till en gågata då alla trafik förbjuds, och ja, en oändligt lång, bred och härlig sandstrand är Bibiones nav. Kulturhistoriska monument och museum är inget man hittar i Bibione men väl ett kurbad och skönhetscenter. Att avsluta sin semester med ett besök här ger en härlig eftersmak och rekommenderas varmt. Jag rekommenderar: Hyr cykel för 4 personer!! För att ta sig runt men mest för att det är skoj.

I Lignano dök resans första stora utmaning upp; att försöka fickparkera i, vad som till synes var en alldeles för liten ficka men allt går. Bilen lämnades därhän och Lignano med en mil sandstrand skulle få lära känna oss. Redan efter en kort promenad kunde jag känna att det är synd. Synd att denna sommar-stad inte upptäckts av fler svenskar. Jag gillade Lignano, snäppet mer än Bibione faktiskt.

I likhet med just Bibione har Lignano en barnvänlig långgrund strand, bra shopping och hur mycket som helst för barnen att göra. En mängd temaparker erbjuds på bekvämt avstånd (vissa med gångavstånd från centrum) såsom Zoo, vattenland och lekland och på restaurangerna frestar man med barnpizzor. Här åt jag resans första glass och mina kära kollegor ångrade sig nog lite när de insåg vad de gått miste om.

Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som gjorde att Lignano fick ett plus i kanten, men hit vill jag igen och då ska jag bo på Green Village.

Ett alldeles nybyggt residens där man bor i lyxiga lägenheter med hotellservice, till ett oslagbart pris. Jag rekommenderar; stranden för att den i jämförelse med de flesta andra längs kusten inte känns så ofantligt stor. Lite ”överkomligare” helt enkelt.

Caorle gick hem direkt! De flesta av semester-orterna längs Adriakusten byggdes efter andra världskriget, dock ej Caorle. Om det vittnar det höga klocktornet och de smala gränder som ofta leder till ett campi (torg) precis som i Venedig. Denna pärla fick direkt en plats i mitt hjärta, precis som hos Ernest Hemingway. Han skrev om staden i Across the River and into the trees och givetvis finns det ett hotell namngivet efter honom, Villaggio Hemingway. Ett perfekt familjealternativ med gångavstånd till både strand och centrum. Jag rekommenderar: Fiskrestaurangen Bragozzi, med nyfångad fisk från lagunen.

Vi besökte även en av våra kommande nyheter Villaggio Amare.

 

Skandinavernas resmål nr.1 längs denna kust, Lido di Jesolo och min personliga favorit Venedig ”is still to come”, så håll utkik här på vår blogg.

Hälsningar

Jessica Jovanovska

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Hej

    Jag håller med att Bibioe var helt underbart. Vi var där i somras och man ville inte åka hem. Stranden var nog det finaste som vi har varit vid någonsin. För att inte tala om vilken fantastisk stad Venedig är.

    Hälsningar Natali

1 Pingback

  1. curtis

Leave a Reply