Jag lever efter devisen ”Man ska alltid ha en resa bokad” och letar alltid efter tillfällen att skapa minnen på nya platser. Så var det Nice som stod på tur och jag var hög på förhoppningar. ALLA har varit på Franska Rivieran (känns det som) och ALLA har en relation, en uppfattning, en ”story” till/om Nice eller något av syskonen Antibes, Cannes, St Tropez och allt vad familjemedlemmarna heter. Jag är nykomlingen, nybörjaren, novisen med devisen ”Man ska alltid….” ja, det där kan ni redan.

Here we go!

NICE Promenad des Anglais 2Jag hinner inte sätta fötterna på fransk mark förrän jag har bestämt mig. Jag älskar Nice! Det är omöjligt att inte påverkas av den vackra inflygning till Nice flygplats. Jag känner mig som en stor plåtfågel som svävar över det glittrande, blåa havet. Hur blått kan det bli, liksom? NICE Promenad des anglaisOch hur mycket kan det glittra? Jag hinner fundera på om det förmodligen inte är så att havet alltid glittrar här, oavsett väder. Jag reflekterar även över att piloten, med all säkerhet svävar lite extra, vaggar planet försiktigt fram och tillbaka, bara för att han själv älskar att landa just här, alldeles intill vattnet ett par 100 meter från legendariska Promenade des Anglais.

 

NICE StrandNice är en regelrätt storstad och, precis som t ex Barcelona, en helhetsupplevelse. På en och samma plats med bara några minuters promenadavstånd emellan så hittar du fantastiska bad, shopping för alla plånböcker med allt från småskalig matmarknad till stora flotta varuhus (här finns bl a Frankrikes näst största La Fayette), kultur, natur och ett pulserande lugn. Sa jag att man kan promenera till allt?

 

Bara 15 minuter från Nice ligger Franska Rivierans Montmartre, den genuint underbara lilla bergsbyn Le Haut-de-Cagnes.IMG_0993Jag beordrar en övernattning på svenskägda Chateau Le Cagnard! Allt annat vore en synd. Om Renoir, Brigitte Bardot och Greta Garbo kunde så kan du!

Jag lovar något alldeles speciellt. NICE Le Haut-de-CagnesEn ytterst liten by i en storslagen miljö och mitt i allt detta öppnas dörrarna till de 28 hotellrummen,  alla med olika karaktär och varsamt renoverade för att inte ta bort historiska vingslagen men ändå anpassade till vår tids krav på komfort. Utmärkt kök och med en utsikt som får den minst kulturelle att vilja skriva en bok eller måla en tavla. Både by och boende sätter spår.

NICE Chateau le cagnard

Jag slås av att jag förvånas. Gång på gång. Förvånas över att det på himlen ständigt bildas ett fantastiskt rutmönster som ett kvitto på den täta lufttrafiken. Över att det inte är en turistfälla att äta lunch längs strandpromenaden, hit går lokalbefolkningen med all rätt. Över att allt är så grönt, överallt. Jag slås av att jag förundras eller kanske snarare avundas. Ö ver att Nice´arna är stolta över sin stad. På riktigt. På frågan ”vart åker du på semester?” svarar lokalguiden: ”varför skulle jag lämna Nice? Här finns allt!”

NICE Gamla Stan sista bild

Jag funderar på:

 1. Om det alltid är en ny blå nyans på vattnet för varje dag
 2. Har man satt ett ljudfilter mellan himmel och hav? Den närbelägna flygplatsen hörs ju inte?!
 3. Att jag inte känner mig som en turist i Nice utan mer som en upptäckare, flanör och en lycklig världsmedborgare.

Jag skulle äta:

 1. Lunch på Le Koudou, 28 Promenade des Anglais
 2. Lunch på Attimi, 10 Place Masséna
 3. Middag på Restaurant L´Empire, 54 Boulevard Jean Jaures
 4. Middag på Restaurant Citrus, 7 Rue Sainte-Reparate

 

Missa inte!

 1. Att möta våren eller hösten här tillsammans med goda vänner eller din livskamrat. Att börja med en natt på Chateau le Cagnard för att sen bo i centrala Nice på utmärkt belägna Hotel Massena eller prisvärda Adagio City Nice Promenade des Anglais.
 2. Att ta en drink på takterrassen på Splendid Hotel & Spa.
 3. Blomstermarknaden, Marché aux Fleurs i Gamla Stan
 4. En av världens största (!?) karnevaler som går av stapeln i februari varje år

 

Hälsar Jessica