…kommer det inte regna resten av dagen”, påstår en lokalinvånare i Cap d’Agde som delar med sig av sina teorier en morgon medan vi dricker kaffe på ett café och väntar ut regnet som öser ner utanför.

Våren i Frankrike kan vara lika oförutsägbar som här hemma, men med en väsentlig skillnad i temperatur förstås. I dagarna som ska följa sätter jag cafégubbens teori på prov och i södra Frankrike visar den sig stämma. De dagar då regnet öser av sig på förmiddagen tittar också solen fram på eftermiddagen och med sina 17 grader tinar den upp denna frusna Sverigebo.

Jag spenderade alltså några dagar i södra Frankrike nyligen, i området som går under namnet Languedoc-Roussillon. Om någon inte skulle veta var detta ligger så är vi i regionen som har Spanien som granne i väst och Provence & Franska Rivieran i öst. Kännetecken för området är bl.a. vin, kilometerlånga stränder och designklassiker i betong (ja, förklaring på det sistnämnda följer).

Languedoc-Roussillon är den region som tillverkar mest vin i hela Frankrike (och godast vin om jag vågar mig på ett diskutabelt utlåtande!). Något som också märks tydligt om man ger sig ut på en biltur genom landskapet. Vägarna kantas av oöverskådliga fält med vinrankor, som då och då pryds av charmiga stenhus eller gamla, befästa bergsbyar som t.ex. törnrosas Carcassonne. Rätt sagolikt!

DSC_4413

image
Bild ovan: Carcassonne

Vinet är dock inte det enda dragplåstret till området,  det är även sommarturismen. Hit är det de gyllene, breda, långgrunda stränderna som lockar i kombination med förmånligare priser och mindre trängsel än hos grannarna på Rivieran.

DSC_4290
Bild ovan: Lååång sandstrand i närheten av Cap d’Agde. Låt dig inte luras av vår-vågorna, på sommaren är här både lugnt & barnvänligt.

Languedoc-Roussillon är kanske inte lika känt som Franska Rivieran, men det har inte heller lika lång turismtradition. Området har utvecklats relativt sent och främst tack vare 60-tals presidenten Charles de Gaulle. Han såg fördelarna som kom med turismen på den omåttligt populära – men också “maxade” – Franska Rivieran och kom så på idén att utveckla grannregionen. Men hur skulle man gå tillväga?

För att göra så bäst som möjligt utlyste staten en tävling för att samla in idéer. En av badorterna som kom att utvecklas till följd av detta statliga projekt var La Grande-Motte.  Tävlingen vann arkitekten Jean Balladur, som är hjärnan bakom den mycket speciella arkitekturen som pryder La Grande-Motte än idag. Balladurs idé var genialisk – han ville bygga flera lägenhetshus men i diagonal vinkel mot havet för att på så sätt alla lägenheter skulle kunna få havsutsikt! Materialvalet till bygget föll på inget annat än betong, något som än idag diskuteras mångt och mycket, framförallt huruvida det blev snyggt eller inte. Vad tycker du?

DSC_4340

image

DSC_4353
BIlder ovan: La Grande-Motte.

Personligen ansluter jag mig till skaran som gillar stuket och jag tycker att det är något lekfullt i Balladurs arkitektur. De mjuka linjerna och geometriska formerna faller mig i smaken.

Tycka vad man vill om betong men nu sitter det och det sitter hårt. För även nya hus som byggs här, byggs faktiskt i samma stil! Som tex. detta lägenhetshotell som just nu är under uppförande och som nästa år ska drivas av en våra samarbetspartners, Odalys Vacances:

DSC_4360

Vi får vänta på detta nybygge till nästa år, men under tiden kan vi erbjuda boende hos grannarna, på lägenhetshotellet Pierre & Vacances Le Levant. Boende direkt vid stranden i ett kul hus byggt i sann La Grande Motte-anda.
image
Bild ovan: P&V Le Levant, med balkonger i ännu en kreativ form.

P&V Le Levant är bara en av flera nyheter vi i år kan erbjuda i området – vilket får mig att komma till poängen och som också förklarar varför jag var i området från första början, nämligen för att inspektera hotell!

I år är har hela Languedoc-Roussillon-området fått en uppsving hos oss och därför var det glädjande för en ”inspektör” som mig att mötas av renoveringsarbete, målning, spackling, asfaltering, uppfräschning… Förarbetet inför säsongen är i full gång och det ser lovande ut!

DSC_4355
Bild ovan: P&V Le Levant. Renovering pågår.

image
Bild ovan: P&V Le Levant. hotellet på sommaren.

DSC_4302
BIld ovan: en av flera strandrestauranger som är i gång att monteras ihop.

Fler och fler börjar få upp ögonen för Languedoc-Roussillon och vi tycker inte att det är så konstigt, för fördelarna med att semestra här är ju många: fina bad, smakrika viner, läckerheter från havet – till en rimlig peng. Vill man dessutom kombinera sin sol- och badsemester med ett mysigt stadsbesök kan vi tipsa om ett besök i Agde, en härlig gammal stad att strosa runt i…

DSC_4326

DSC_4328
Bilder ovan: Agde centrum.

Sugen på att resa hit? Då kan du kika på våra boendealternativ här.

Trevlig resa!