Dem är de två. De jobbar för två olika lokala  reseföretag med bas i Split. De är egentligen mina spejare, Sembos  ögon och öron på plats. Toni, den yngre av dem, är duktig på mat, shopping och lokalt skvaller medan Darko är mera av en tänkare, politiker som tänker strategiskt. Båda är duktiga på historia. När jag sitter på kontoret i Helsingborg försöker jag hinna med att läsa lokala kroatiska tidningar på webben. Men hinner inte alltid hänga med. Toni och Darko gör det jobbet åt mig och är viktiga när det gäller att ha koll på vad som händer i landet och framförallt lokalt, i södra Kroatien.

P1000476

Det här är Toni. Drygt 30 år gammal, ogift men med en blick för detaljer. Han kan upptäcka damm på gardinstången som han sedan cyniskt och högljutt delar med sig. Tonis fotbollsintresse är högst begränsat.

P1000536

Darkos bilkörning lämnar mycket att önska. Hans mobiltelefon är egentligen en onödig pryl då han är högljudd utöver det vanliga. Han är generös och oroar sig över hur landets ledning ser på Kroatiens turistnäring.