image  DE-Berlin-10863

Under de första månaderna på året anordnas många resemässor. Det är tillfällen då vi har chans att visa upp vårt utbud på olika marknader. Men det är också fina möjligheter för oss som producerar resor, att få ta del av nya idéer, resmål och trender. Jag har arbetat ganska många år i branschen och ser alltid fram emot några spännande dagar i Berlin i mars månad. Förr var det ganska äventyrligt att ta sig längs transitväg genom Östtyskland ner till Västberlin. Nu väljer jag Scandlines bekväma nattfärja Trelleborg-Rostock och når Berlin på ca 2 timmar på bra vägar.

ITB BERLIN 2010 ITB BERLIN 2010

ITB är världens största resemässa och här samlas resefolk från hela världen. Under 3 vardagar är det enbart tillgängligt för fackbesökare och sedan följer lördag och söndag för allmänheten. Mässområdet innefattar 26 hallar, så det gäller att verkligen planera i förväg vad som skall besökas. Dessutom är ca 10 hallar i två eller tre plan. Nu har planeringsarbetet påbörjats med att beställa möten med viktiga partners. Kanske lämpligt att börja med staden Berlin och det vackra landskapet Brandenburg runt om. Här finns alltid något nytt och spännande.

 ITB BERLIN 2010 ITB 2010 M-V

Tyskland är mitt huvudland, så jag spenderar också mycket tid att träffa partners för landets fina östersjökust. Landskapet västerut heter Schleswig-Holstein och österut finns Mecklenburg-Vorpommern. Finns många fina resmål för några dagar och de är lätta att nå via Scandlines och Stena Lines färjelinjer. Mysiga hotell och familjevänliga semesterlägenheter är ofta kombinerade med badland och anläggningar för wellness.

Naturligtvis hälsar jag även på i den stora hallen, där de skandinaviska länderna samsas. Alltid kul att se hur svenska utställare hävdar sig i denna tuffa konkurrens. Och helt naturligt känner jag ju rätt många utställare här.

 ITB BERLIN 2010 ITB BERLIN 2010

Om Tyskland är mitt största land, så är Malta mitt minsta. Men något jag verkligen känner för. Så dit måste jag också leta mig! Och jag glömmer naturligtvis inte att besöka mina österrikiska vänner. Här skapar jag såväl vårt sommarutbud som våra resor till de härliga alpbyarna på vintern.

Nytt i år är att jag samordnar mitt mässdeltagande med DTF-Travel på Jylland och min nye kollega Verner Jakobsen, som producerar deras tyska utbud. Och jag har valt att bo vid Alexanderplatz i forna öst denna gång. Har oftast bott i väst kring Kurfürstendamm, men genom att själv bo i lite olika stadsdelar, lär jag mycket mer om staden.

Bilderna är naturligtvis från förra årets mässa. Om några veckor skall det kunna komma några “rykande färska”!