Tänker du också på fantastiska stränder och solig vinter när du hör Kanarieöarna? Inte så konstigt, dessa små öar utanför Afrikas kust verkligen briljerar med milsvida, vita (och svarta!) sandstränder och ett klimat som  passar för solsemester året runt.
Men Kanarieöarna är så mycket mer än sina härliga stränder. Beroende på vilken ö du åker till, kan du prova på alltifrån vin och vindsurfing till fantastiska vandringar genom inte mindre än fem olika klimatzoner.
Gran Canaria hittar du åtta olika golfbanor, på La Gomera finns Europas renaste luft, Fuerteventura har 260 icke-aktiva vulkaner och lilla La Palma erbjuder inte mindre än 100 mil vandringsleder. Och inte att förglömma, Teneriffa som utöver livliga Santa Cruz även anordnar en av världens största karnevaler.

Vattenfall i Los Tilos-skogen på Kanarieön La Palma.

La Palma sägs vara den mest natursköna ön av de alla. Här kan man vandra genom lummig grönska timmar.

Som om det stora utbudet av aktiviteter inte vore nog, så är öarnas vackra, vilda och varierande landskap en sevärdhet i sig. Vulkaner, öken, berg och dalar.
Det kommer finnas stunder där det känns som att du hamnat på månen, på Mars, i djungeln eller kanske någonstans i Sahara-öknen.
Besök till exempel Lanzarotes vinodlingar, som planteras djupt ner i den asksvarta sanden och skyddas från vinden tack vare halvmåneformade stenformationer.
Eller Fuerteventuras östkust, som ligger nära Afrikas och får en hel del av den sand från Sahara som sprids med vinden, vilket skapat närmast ett ökenliknande landskap på sina ställen. Namnet Fuerteventura betyder förresten just “starka vindar” och förklarar kanske varför just denna ön blivit extra populär bland surfare.

Vinodling på Kanarieön Lanzarote, där vinrrankorna planteras nedgrävda i svart sand och aska.

Vinodlingarna på Lanzarote liknar inget annat, där de växer i den svarta marken.

Fuerteventuras östkust som får en hel del av Saharas sand.

Fuerteventuras vackra östkust påminner om en öken.

Men nog är stränderna en viktig faktor när man väljer att resa till Kanarieöarna.  Vita stränder, svarta stränder, långa stränder och kända stränder – det finns alla varianter. På Gran Canaria finns mer än 120 olika stränder att besöka, alltifrån livliga Playa Inglés och små undangömda badvikar till den anlagda stranden Playa de Anfi vars strand hämtats från Karibien, för att få den där riktigt tropiska looken. Playa Cofete på Fuerteventura har dessutom utsetts till en av Europas tio bästa stränder. Utmärkande för Kanarieöarna är såklart också de häftiga svarta stränderna med lavasand.
Och till härliga stränder hör ju oftast härliga hav och så även på Kanarieöarna. Vill man inte hoppa rakt ner Atlanten finns det väldigt många klippbassänger runt om på öarna för den som vill få sitt  salta bad utan vågor.

Playa Cofete är en stor, vacker strand på Fuerteventura som utsetts till en av Europas vackraste stränder.

Playa Cofete på Fuerteventura är en riktig drömstrand.

En svart sandstrand på Kanarieön La Palma.

Det finns svarta stränder på flera ställen på Kanarieöarna, här på La Palma.

För den som tröttnar att ligga på stranden, finns det så mycket att upptäcka när det kommer till Kanarieöarnas natur. Att vandra på semestern blir bara mer och mer populärt och vad passar då bättre än en liten lummig ö med över 100 mil vandringsleder? La Palma är den grönaste av Kanarieöarna och här promenerar du genom gröna skogar, förbi vattenfall och omgiven av tropiska blommor och exotiska frukter.
På grannön La Gomera finns dessutom Europas renaste luft i den gamla urskogen i nationalparken Garajonay, som är med på Unescos världsarvslista. Här finns uråldriga silverlagerträd, naturliga källor och utsiktsplatser med otroliga panoramavyer över bergen och havet.

Kungstropea, en stor tropisk blomma med rosa blad, på väg att slå ut.

Unika, tropiska blommor är en vanlig syn när man vandrar på Kanarieöarna, som till exempel denna praktfulla kungsprotea.

Stig som leder mot en utsiktsplats över bergen i Garajonay nationalpark på Kanarieön La Gomera.

Ta ett djupt andetag av Europas renaste luft i nationalparken Garajonay på La Gomera.

Utflykter och upplevelser är verkligen något som Kanarieöarna kan bjuda på. Oavsett om det är fart och fläkt eller fräcka naturupplevelser som får hjärtat att banka lite snabbare, så finns det något för alla. Utanför Teneriffas kust, i sundet mellan La Gomera, finns det gott om delfiner och grindvalar för den som vill åka på safari till havs. Tack vare öarnas kuperade landskap och höga berg är även mountainbiking och klättring populära aktiviteter.

De många böljande sanddynerna är perfekta att slira omkring på en beach buggy, men detta kräver att man är över 18 år och har körkort. Att snorkla och dyka är en lika härlig som självklar aktivitet om man gillar vatten och den spännande undervattensvärld som döljer sig under ytan. Vill man upptäcka något riktigt spännande på havets botten ska man besöka världens första undervattensmuseum, Museo Atlantico, utanför Lanzarotes kust.

Oavsett vad man känner för att göra, levererar Kanarieöarna ett enormt utbud av sevärdheter, upplevelser och minnen för livet. Njut av alla fantastiska stränder, men passa på att se fler sidor av dessa små skatter i Atlanten.

Gul Kanariefågel i det vilda.

Och har du tur kanske du får se Kanariefåglar i det vilda.