Att snorkla i tropiska vatten är nästintill magiskt. Det är en hel värld av färgglada fiskar, växter och undervattensdjur som döljer sig där under. Det är som motion och meditation i ett att få paddla omkring uppe vid ytan och beundra och begrunda livet där nere.

Världsnaturfonden kallar korallreven för havens regnskogar, sett till hur viktiga de är för både havens och människans fortlevnad. De senaste åren har många korallrev världen över skadats eller förstörts, vilket lett till att snorkling och dykning vid dessa har begränsats. Du kan värna om havets ekosystem och våra korallrev men samtidigt få en häftig undervattensuppevelse. I många tropiska vatten simmar det dessutom fina, färgglada fiskar utanför korallreven så en snorkeltur kan bjuda på magiska upplevelser även närmare land.

Är snorkling ett måste på din lista när du är ute och reser har vi listat några destinationer där ett cyklop och ett par simfötter är nästintill ett måste.

Egypten

snorkling_egypten

Snorklingen utanför Egypten är fantastisk. Utanför Sharm el Sheikh finns stora, vackra rev.

Till Egypten kommer dykare, snorklare och andra undervattensentusiaster för att njuta av det kristallklara vattnet med sitt rika djurliv. I Röda Havets kristallklara vatten är snorklingen alldeles fantastisk. Här finns fler än 1000 olika fiskarter, varav många håller sig på ganska grunt vatten.

Den populära semesterorten Sharm el Sheikh är mer än sol och härliga sandstränder, då den på flera ställen bjuder på undervattensäventyr direkt från hotellstranden.

Mexiko

snorkling_mexiko

Att snorkla och dyka i grottor är något som är speciellt för Mexiko.

I Mexiko hittar vi världens näst längsta barriärrev, bara Stora Barriärrevet utanför Australien är längre. Revet löper längs hela Riviera Maya och är en fantastisk plats för snorkling. På många ställen ligger revet ytligt och är lätt att nå direkt från stranden.
Den populära turistorten Playa del Carmen erbjuder härliga snorklingsupplevelser. Det som är häftigt med Mexiko är att man kan snorkla i så kallade en cenotes – grottliknande hål i marken. Det är en helt annan snorkling än  ute i havet, men inte mindre häftigt för det.

Maldiverna

snorkling_maldiverna

Korallreven vid Maldiverna bjuder på en färgsprakande upplevelse.

Maldiverna består av 1190 korallöar, de flesta helt omgivna av lugna laguner med sandbotten. Utanför kusterna finns sagolika korallrev som man når med båt, men på flera av öarna finns så kallade “husrev” vilket innebär att man kan nå rikt undervattensliv direkt från stranden. Några öar som sägs ha fina husrev är bland annat Vilamendhoo, Mirihi, Angaga, Ellaidhoo Athuruga och Thudufushi. Det är bara att dra på sig simfötterna och spatsera ut från stranden.

Thailand

snorkling_thailand

Clownfiskar hittar man bland annat i och omkring reven i Thailand.

Snorklingen i Thailand kan verkligen variera. Är man ute efter att få se det bästa av vad Indiska Oceanen gömmer under ytan, så är det inte kring de stora turistorterna man ska dyka i. Koh Tao är en av de mer lättillgängliga platser där man hittar den finaste snorklingen i Thailand. Även vid Koh Hai, en liten paradisö utanför Koh Lanta, där man kan snorkla direkt från stranden.

Annars är det vid de mindre öarna den riktiga magin finns. Finns det möjlighet, är det bästa att hyra en båt för att kunna ta sig till havets små smultronställen.

Australien

snorkling_australien

Det är lätt att föreställa sig den magiska undervattensvärld som döljer sig i Stora Barriärrevet utanför Australien.

Det finns massor av fantastiska platser att snorkla på i Australien. Vi talar trots allt om en helt kontinent, omringad av hav och dessutom med världens största barriärrev längs sin östra kust. Stora Barriärrevet består av 2900 rev och 900 olika öar och är såklart ett superställe för snorkling.

För den som vill bo så nära det går att komma själva revet, finns Heron Island i Queensland. Runt denna lilla ö finns 60% av alla fiskar och mer än 70% av alla koraller som lever i Stora Barriärrevet och den fantastiska snorklingen finns utanför dörren.

Mauritius

snorkling_mauritius

Långfenad vimpelfisk är en av de många tropiska fiskar man kan träffa under en snorkeltur utanför Mauritius.

Nästan hela Mauritius är omgiven av ett barriärrev, så det är ingen överdrift att säga att snorklingen är lättillgänglig här. Du tar dig lätt ut med en båt till de finaste platserna vid revet, men det finns gott om möjligheter utan båt.

Bland annat stranden vid orten Flic en Flac, som inte bara är öns längsta utan också en av de vackraste. Här finns sagolika snorkelmöjligheter utan att ta sig ut med båt då man når delar av revet direkt från stranden. Under vissa timmar på dygnet kan man till och med få se delfiner utanför Flic en Flac.

Boka en vinterresa på Sembo.se och njut av världen under vatten
Ps. Och kom ihåg; Det är se men inte röra som gäller, och det är förbjudet att plocka med sig koraller hem :)