Igår öppnade den 56:e sommarfestivalen i Split. Med pompa och ståt och premiärminister, kulturminister och borgmästare närvarande. Och så vi förstås. Vi tog färjan från Supetar på ön Brac och la till några hundra meter från Splits gamla stad . Som sig bör började vi med en “Sundowner” på vår favoritbar på Peristil

P1000758

Sedan shopping. Just nu pågår nån slags slut rea på sommarartiklar och prisraset är upp till 70%. Kruxet är att affärerna i gamla stan stänger  vid åtta-tiden på kvällen. OK tyckte jag. Uselt tyckte damerna.

P1000761

Sen åt vi stor middag och rullade vi till kvällens höjdpunkt, Verdis “Othello”. En förställning i samproduktion mellan Split och Trieste.

P1000762

Det var mycket högtidligt, högst njutbart och, som förväntat, varmt. Föreställningen uppfördes utomhus, i gamla stan, med magnifik inramning. Festivalen pågår sommaren igenom och bjuder en hel del opera, teater och balett. Samtidigt pågår ett ungdomligare program på gator och torg i gamla stan. Spontana shower utan biljetter. Kul.

P1000759

Är du i Split, på fastlandet nära Split, eller på ön Brac ska du absolut ta dig tid att göra ett besök i stan på kvällen. Det är det värt.