Efter att ha bott mer än 30 år på Mallorca får jag ofta frågan av vänner och bekanta som vill komma hit; var ska vi bo och vad ska vi göra?

När det handlar om barnfamiljer är det lätt, det är Alcudia som gäller och när det gäller par svarar jag alltid Palma!

ScreenHunter_377 Feb. 18 19.52

Bo inne i Palma på något mysigt hotell, besök någon av saluhallarna – själv går jag alltid till Mercado Santa Catalina – och ät frukost och köp in bröd, ost & skinka, frukt och dricka till dagens picknick. Ta hyrbilen och kör till den underbara stranden Es Trenc som ligger ca 45 minuters bilkörning öster om Palma. Här är vattnet turkosfärgat och stranden är långgrund.

877726190_c634878dcb_bEs Trenc är en av Mallorcas mest kända stränder. 

Ett alternativ är att ”bara” äta frukost i saluhallen och sen köra mot västkusten, hinner du med ett stop i Valldemossa är det lätt att stanna till och äta ortens specialitet ”coca de patatas” – potatisbulle – och göra ett besök i klostret där Chopin bodde vintern 1838-39.

Väljer du att åka direkt till badet fortsätter du förbi Valldemossa och kör Mallorcas vackraste väg, en slingrande sträcka längs kusten från Valldemossa till Deia. Deia är känt för sitt speciella solljus, därför är det många konstnärer (och författare) som slår sig ned i denna rofyllda by.

ScreenHunter_565 Apr. 30 13.31

Strax efter centrum går en liten väg ned till Cala Deia, en liten vik där man badar från klipporna eller från den lilla stenstranden. Men, det första man gör när man kommer dit är att boka ett bord på restaurangen Ca’s Patro March! Populärt ställe med god fisk & skaldjur och ett underbart läge på klippan! Njut!

ScreenHunter_562 Apr. 30 08.36

Palma by night har mycket att erbjuda! Många har hört talas om baren Abaco där man i underbara omgivningar tar en stor drink till tonerna av klassisk musik, rökelse och fantastiska blomsteruppsatser! Dyrt? Ja men det är det värt!

bar-abaco-ambiente-excepcional-2_image

Baren Abaco i Palma är verkligen värt ett besök!

Från kl 23 (torsdag-lördag) spelas det jazz på Hotel Saratoga’s takterrass och det svänger rejält! För den jazzfrälste är detta ett utmärkt ställe att besöka efter en god middag i Palma.

DSC_1570.jpg

Restaurangutbudet i stan är stort och brett! Är jag sugen på tapas går jag gärna till Tapa Negra (Paseo Maritimo) eller Los Rafaeles (Paseo Mallorca). Ärdet kött som gäller så är Xoriguer på Calle Fabrica ett säkert kort. För dig som söker ett modernt kök rekommenderar jag någon av de många restaurangerna i Santa Catalinaområdet, t ex ”Duke Palma”.

¡Bienvenidos a Mallorca!

//Jörgen