Weekend i Budapest

I februari när det var som mörkast och kallast, bestämde vi oss för att vi skulle ta med oss våra män till Budapest i maj. Ingen av oss har varit där tidigare, men rekommendationer och påtryckningar från kollegor hade gjort oss nyfikna på staden. Den 5 maj gav vi oss i väg. Efter ca 1 ½ timmes flygresa, kom fram sent på kvällen, så det var i princip bara att krypa ner i den inbjudande sängen på vårt hotel l, Astoria.

Morgonen därpå vaknar vi pigga och utvilade och efter en god frukost i hotellets fantastiska frukostmatsal beger vi oss ut på sightseeing. Vi bestämmer oss för att bästa sättet att få en uppgfattning om staden är att åka med en s.k Hop-on-hop-off buss. Dessa bussar går varje halvtimme och man bestämmer själv var man vill hoppa av. Vårt första stopp var vid Fiskebastionen som ligger på Buda-sidan. Härifrån har man en betagande utsikt över Donau och Pest- sidan. Här tog vi en kopp kaffe och fick dessutom lyssna på vacker musik från en ”äkta” zigenarorkester

cimg0449_resized

Dag två är det shopping som gäller. Vi börjar i saluhallen. På bottenplanet kan man köpa det mesta i matväg, det är en hel symfoni av syn-och luktintryck. Alla våra smaklökar går igång och vi fortsätter upp på plan där det finns möjlighet att smaka på ungerska delikatesser. Här uppe finns också skinnvaror och diverse souvenirer. Vi fyndar bland väskor och handskar och blir tvungna att ”mellanlanda” på hotellet innan vi fortsätter vår shoppingrunda.

Budapest har en mycket trevlig shoppinggata. Här finns många av de stora kedjorna och stora modehusen representerade och det finns något för alla plånböcker. Kaféerna och uteserveringarna ligger tätt, så om man tröttnar på att gå i affärer kan man sitta och bara sitta och njuta av folklivet.

cimg0510_resized

cimg0507_resized

Söndag och vår sista dag i Budapest. Våra män är båda intresserade av tåg och flyg, de vill därför göra ett besök på transportmuseet. Det lockar inte oss, vi väljer istället att göra ett besök på ett av stadens berömda kaféer, Gerbaud. Här känner man verkligen historiens vingslag och disken med bakverk är en dröm. Vi sitter länge och insuper atmosfären och bara njuter.

Givetvis kan man inte ha varit i Budapest utan att ha besökt ett termalbad. Vi väljer Széchenyi badet som är det största termalbadhuset i Europa. Här finns både inomhus-och utomhusbassänger med olika temperaturer, utomhusbassängen håller 38 °. Byggnadenoch interiören är en sevärdhet i sig och besökarna en härlig blandning av turister och inhemska „stammisar”. Baden sägs hjälpa mot diverse krämpor och det är kanske inbillning, men vi känner och mycket piggare när vi lämnar badet.

cimg0564_resized

Vi avslutar vår weekend i Budapest med middag på en restaurang precis vid floden och därefter kvällskryssning på Donau. Om staden är vacker i dagsljus är den betagande på kvällen när den är upplyst. Vi glider stilla fram och bara njuter av alla vackra vyer. Att det ingår champagne gör ju inte saken sämre……

Tre dagar i Budapest tyckte vi var alldeles lagom, vi hann med både kultur, sevärdheter och shopping. Budapest har mycket att erbjuda och passar alla åldrar. Vi fick mersmak och inser att det finns mycket kvar att uppleva och vi återvänder gärna hit.

cimg0608_resized

cimg0605_resized

Katarina och Marie-Louise

← Previous post

Next post →

1 Comment

  1. Elizabet

    Det var trevligt att läsa!
    Hälsningar från en fd guide i Budapest (som har bott 26 år i STO) :) http://www.besökungern.se

Leave a Reply